Succésäsong för Lerumsfostrade Erik Gunnarsson i Utsikten

Nedflyttningstippade inför säsongen – nu är Utsikten nära att gå upp i allsvenskan. En av spelarna som gjort succé i laget är Lerums IS-fostrade mittbackskugge Erik Gunnarsson.

ANNONS
|

Det som ingen egentligen trodde kunde hända är nu på gång att bli verklighet. Inför säsongen tippades Utsikten att åka ut ur superettan. Med elva omgångar kvar leder laget storstilat tabellen och har tolv poäng tillgodo för en direktplats upp i fotbollens högsta division. Men någon hybris har inte laget fått.

– Vi skulle vara de sämsta i serien. Vi ser det som att vi är underdogs i alla matcher. Det är inte många som vill att vi ska gå upp, säger 24-årige Lerums IS-produkten Erik Gunnarsson som själv haft något av en succésäsong.

Under fjolåret blev det sisådär med speltid. Nu är han mittbacken som är ett av de första namnen som tränare Bosko Orović plitar ner i startelvan.

ANNONS

– Jag har kommit in i det bra. Med mer speltid har jag utvecklats och tagit mer ansvar. Det gör även att jag spelar med ett större självförtroende, säger Erik Gunnarsson.

Som mittback är han jämförelsevis kort med sina 1,82-1,83 meter.

– Jag är väl en av de kortaste mittbackarna i serien. Men jag är positionssäker och ligger rätt och läser spelet bra. Sedan har jag ganska fina fötter.

Utsikten har bästa försvaret i superettan

På 19 matcher har laget bara släppt in 13 mål – bäst i hela serien. Att Erik Gunnarsson har en viktig del i defensiven råder det ingen tvekan om.

– Vi hoppas att vi får ha kvar honom. Han har varit väldigt bra i år, säger Utsiktens sportchef Ingemar Lundin som avslöjar att klubben nyligen erbjudit två års förlängning av det kontrakt som går ut i slutet av året.

– Erik är en jättefin kille. Jag har bara positiva saker att säga om honom. Vi tittar över alla kontrakt just nu och erbjuder förlängning till dem vi vill ha kvar. Vi vet ännu inte vilken serie vi kommer att ligga i men det finns specialklausuler om vi går upp i allsvenskan.

Just allsvenskan lockar Erik Gunnarsson.

– Det är absolut ett naturligt steg i karriären.

Om allsvenskan är nästa naturliga steg, vad drömmer du om efter det?

– Drömmer man så hade det varit en supersaga om man fick bli proffs utomlands.

Sedan har du ju redan spelat i allsvenskan, när du var 18 år!

– Säsongen 2017 fick jag göra ett inhopp för Blåvitt i tio minuter när det blev 0–3 mot Sundsvall. Det är väl inget som man går runt och skryter om direkt.

Blåvitt och deras ungdomsakademi var steget han tog efter ungdomsåren i Lerums IS.

– Vi hade fantastiska förutsättningar i Lerums IS med engagerade ledare och vi var en väldigt bra årskull. Vi var i toppen i Göteborg och det var en bekväm miljö att fostras in i.

Bor ihop med tvillingbrodern

När gymnasievalet skulle göras föll valet på Blåvitts ungdomsakademi. Han och tvillingbrodern Axel tog armkrok till den anrika föreningen.

– Vi kände väl att det var dags då. Juniortiden var slut och valet hade annars varit att gå till seniorlaget i Lerum. Då blev det Blåvitts ungdomsakademi.

Blåvitttiden kröntes med det korta inhoppet i allsvenskan men sedan blev det ingen mer speltid i allsvenskan. Då lånades han ut till Utsikten och där har han blivit kvar. Brorsan Axel hängde även han med till Utsikten men har numera pausat sin fotbollskarriär. Men hänger ihop gör tvillingarna ändå.

– Vi bor tillsammans inne i Göteborg.

Blir det mycket fotbollssnack?

– Det är svårt att komma undan det.

I Utsikten är inte Erik den ende Gunnarsson som hänger på träningsanläggningen. 17-årige lillebrodern Vilhelm spelar i Utsiktens U19-lag.

– Det är jag som har fixat in honom, haha. De är riktigt duktiga. De vann Gothia cup i somras.

Utsikten gick under veckan vidare till Svenska cupens gruppspel efter 2–0 mot Daltorps IF. I slutet av första halvlek fick Erik Gunnarsson en smäll på knäet och spelade inte mer.

Hur är det med ditt knä?

– Det är bra. Jag ska kolla upp det för att säkerställa att allt är helt men jag räknar med att kunna spela i helgen, säger han och syftar på söndagens bortamatch mot Brage.

LÄS MER:Lerums fotbollstalanger ger järnet innan midsommar

LÄS MER:Historisk bedrift av Floda BoIF i Gothia Cup

LÄS MER:Kallduschen en självklar rutin för pojklandslagsspelaren Rasmus Nåfors Dahlin

ANNONS