Aspedalen station läggs ner inom en oklar framtid. Resenärerna rasar över beslutet.
Aspedalen station läggs ner inom en oklar framtid. Resenärerna rasar över beslutet. Bild: Matilda Falk

Insändare: Dags att släppa taget om Aspedalens station

Inrikta förhandlingsarbetet och statliga och regionala bidrag på stänga Aspedalens station i utbyte mot kraftigt utbyggd matartrafik till Lerums station.

ANNONS
|

Angående artikeln om Aspedalens hållplats i förra veckans LT

Det är dags att släppa taget om Aspedalens station. Lägg istället kraften på att skapa en finmaskig matartrafik till Lerums station. Idag finns det bussar med rimlig bytestid (max 10 minuter) till de större bostadsområdena för cirka 20 procent av tågstoppen mellan 06-18 på vardagar. Övrig tid ännu sämre. Därför tar man bilen till stationen eller hela resan. Att cykla eller gå en kilometer eller mer är kanske trevligt i vår backiga tätort när vädret är bra och det går nerför. På hemvägen är det uppförsbacke för de flesta, efter en arbetsdag och med en matkasse eller två. Därför tar man bilen. Skipstop skulle innebära att vi får färre tåg per station, då väljer man bilen hela vägen för att inte behöva vänta ännu längre på nästa tåg och buss för att komma hem.

ANNONS

Gör något klokt med Aspedalens station! Den är vårt bästa förhandlingskort gentemot både stat och region. Inrikta förhandlingsarbetet och statliga och regionala bidrag på stänga Aspedalens station i utbyte mot kraftigt utbyggd matartrafik till Lerums station. Det skulle ge både tätorten, regionen och landet en rad fördelar, bland annat:

  • En lokal matartrafik värd namnet och som får flera att avstå bilen till vardags.
  • Minskade utsläpp från biltrafik
  • Regionaltåg som stannar i Lerum.
  • Ökad kapacitet på Västra stambanan som helhet.
  • Goodwill till Lerums kommun avseende både miljötänk och helhetssyn.

På samma sida i LT står att läsa om att tomma butikslokaler nu fylls på i centrum. Det är ju trevligt så länge det varar men nog är Lerum ändå totalt omsprunget som handelsplats, av våra grannkommuners köpcentra.

En kraftfullt utbyggd matartrafik, tillika lokaltrafik till och från Lerums station skulle ge handeln helt andra förutsättningar för tillväxt. Genom att styra resandeströmmarna den vägen kommer många fler att välja tåget och bussen. Det blir då naturligt att förlägga inköpen i anslutning till ett byte av transportmedel. Världen och Sverige är fullt av exempel på att handel och näringsliv frodas där kommunikationer knyts samman. Det skulle fungera, även i Lerum.

Anders Lindström

LÄS MER:Lerumsborna handlar lokalt – och allra helst kläder

LÄS MER:Solkatten avslöjar: flera nya butiker på gång

LÄS MER:Så vill Lerumspolitikerna rädda Aspedalen station

LÄS MER:Replik: Inte aktuellt att dra in stationen i Jonsered

ANNONS