Den budget som är lagd täcker inte verksamhetens redan ökade kostnader och de som nu tvingas betala notan för detta är era barn, och deras lärare, skriver Sveriges Lärare Lerum. Genrebild.
Den budget som är lagd täcker inte verksamhetens redan ökade kostnader och de som nu tvingas betala notan för detta är era barn, och deras lärare, skriver Sveriges Lärare Lerum. Genrebild. Bild: Stig Hedstrom

Insändare: Har vi råd med en fattig skola?

Den budget som är lagd täcker inte verksamhetens redan ökade kostnader och de som nu tvingas betala notan för detta är era barn, och deras lärare, skriver Sveriges Lärare Lerum.

ANNONS
|

Grattis Lerum! I Svenskt Näringsliv rankning av företagsklimatet stiger Lerum i rankingen. Alla kommunens medarbetare bjöds på tårta. Vi som arbetar ute i kommunens verksamheter har en annan bild; sötebrödsdagarna är över. Kommunens skolor förväntas gå med förlust under budgetåret 2023. Den första november läste vi i Lerums tidning att kommunens politiker satsar 17 extra miljoner utöver den vanliga indexuppräkningen. Pengarna är bland annat tänkt till att användas till lärarlöner, läxhjälp, läromedel och bemannade skolbibliotek. Problemet är att satsningen på 17 miljoner är lägre än enheternas underskott. Den budget som är lagd täcker således inte verksamhetens redan ökade kostnader och de som nu tvingas betala notan för detta är era barn, och deras lärare.

Tycker ni att era barns böcker ser gamla och slitna ut? Finns det läroböcker till varje elev i klassen? Åker era barn på studiebesök till Göteborg eller Alingsås? Är lokalerna illa underhållna? Fråga ditt barns lärare: hen vet.

Hur kan det komma sig att en rik kommun som Lerum har underfinansierad skola? Kanske har vi för många lärare? Nej, vi har en lägre lärartäthet än rikssnittet. Det betyder att dina barns lärare lägger färre minuter per elev än i de flesta andra kommunerna i Sverige. Har vi dyrare lärare än andra kommuner? Nej, lärarna i grundskolan ligger lägre i medianlön än våra grannkommuner.

Vi konstaterar att samtidigt som företagsklimatet blivit bättre har klimatet i våra skolor blivit sämre. Det är inte en metafor: lokalerna är kalla och syret tar slut. Det är kanske dags att vi börjar ta fram nya riktlinjer för en ekonomisk konsekvenstrappa i kommunen. För om kommunens lärare lämnar Lerum kommer det, i förlängningen, att kosta kommunen. Om elever med svårigheter inte får adekvat stöd av skolan kommer det att kosta kommunen. Om inte förskolans barngrupper minskar kommer det; ja ni förstår.

Tack för tårtan. Har vi råd med den?

Sveriges Lärare Lerum

LÄS MER:Lerums kommun väntas göra ett stort överskott

LÄS MER:Stenkullen kan få ny skola och nytt bostadsområde

LÄS MER:Drastiskt olika utveckling för hemmasittande flickor

LÄS MER:Listan: Här är de bästa gymnasieskolorna runt Lerum enligt ranking

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS