Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.
Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum. Bild: Privat

Replik: Att vräka näringsidkare skadar näringslivet

Kristdemokraterna har tidigare yrkat på att säga upp flera företags hyreskontrakt – det vore fel och kommer inte att skapa en levande kommun utan snarare tvärtom, skriver kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M).

ANNONS
|

Svar till: ”Kommunen ska inte äga affärslokaler för uthyrning”.

Lerums kommun är på frammarsch – inte minst vad gäller näringslivsutveckling med fler arbetstillfällen och bättre näringslivsklimat. Under 2023 ökade exempelvis Lerums kommun mest av alla kommuner i hela Göteborgsregionen vad gäller företagares inställning till kommunen. Tillsammans arbetar numera kommunens olika instanser med att skapa förutsättningar för näringslivet. En del i det handlar om att skapa platser för företagsetableringar – Jeriko är här ett gott exempel som kan generera skatteintäkter och jobb för kommuninvånarna. En annan del handlar om att frigöra resurser för att satsa på kärnvälfärden – vård, skola och omsorg – vilket bland annat uppsägningen av kontorsplatser för kommunala tjänstemän gjort tack vare flytten av deras arbetsplatser till Garverietområdet. Resurser som vi nu pumpar in i skolan och vården.

ANNONS

Det finns skäl att se över kommunens fastighetspolicy. Kristdemokraternas förslag innebär dock att kommunen vräker näringsidkare som Sött och Salt, Le Rum, Mr Sing och Alis Frukt och Grönt – företag som bidrar med positiv samhällsutveckling och en tryggare gatubild i centrala Lerum. Det menar vi hade skadat näringslivet och försvårar för människor att driva företag. Kristdemokraterna har tidigare yrkat på att säga upp dessa företags hyreskontrakt – det vore fel och kommer inte att skapa en levande kommun utan snarare tvärtom.

Frågan kring Aludden är dessutom att gå händelserna i förväg. Frågan ligger hos konkursförvaltare och processen måste få ha sin gång. Det vore fel att som politiker att gå in och störa den juridiska processen – det tror jag att även Kristdemokraterna håller med om.

Viktor Lundblad (M)

Kommunstyrelsens ordförande

LÄS MER:Nya regler för kommunens sommarjobb – fler kan söka

LÄS MER:Insändare: Kommunen ska inte äga affärslokaler för uthyrning

LÄS MER:Det är flera som vill driva vidare restaurangen på Aludden i Lerum

ANNONS