BBQ-sås, rök och oväntade ingredienser när burgar–SM tar plats i Gråbo

En mulen söndag i början av september innebär kanske mysbyxor och film för många. Men inte för Sveriges grillelit när de gör upp om titeln Sveriges bästa hamburgare i Burgar–SM mitt i Gråbos industriområde.
– Allt handlar om att göra det gott och hitta balansen, säger Emelie Jeppsson som är med och tävlar.

ANNONS
|

Gråbos industriväg en gråmulen dag i början av september. Bilar i alla olika modeller står parkerade längs med huvudleden och grupper med folk går mot området där Kim Larsens evergreen ”This is my life” sveper mellan stekosets poetiska dimma.

För ett ögonblick funderar jag på om jag verkligen kommit rätt, men några steg längre fram och en sväng åt höger och det slår emot mig – testosteronet. Medelålders män med skägg och truckerkepsar virvlar runt värre än myrornas krig på en utdaterad tjock–TV. Jag har helt klart kommit rätt.

Men trots att grillning för många anses som något av de manligaste intresseområdena så är det ett myller av folk i alla åldrar och könstillhörigheter som samlats här för att avnjuta kunskap och mat av något av det bästa de vet – nämligen hamburgare. Mat för folk samman, och det visar sig verkligen redan tidigt in på området.

ANNONS

Hungriga besökare

Precis i början av grillområdet syns en pojke, inte mer än fyra år gammal, i en svart/röd–rutig skjorta och keps med en något för stor skärm. Kvinnan som verkar vara pojkens mamma sitter på huk bredvid honom med en korv med bröd, medans han verkar fundera på något mer intressant.

Men någon som lagt mer fokus på ätandet är Miranda Bergenkull, som står med en praktfull hamburgare som till synes verkar innehålla ostbågar.

– Jag älskar sådana här, så det är helt perfekt, säger hon och tar en tugga.

– Och barbequesås, det älskar jag. Den här är supergod!

Miranda har tagit med sig pojkvän eller make, vilket det är verkar det råda delade meningar om när en brunögd leende man kommer fram till oss.

– Vi är här för att stötta vår kompis som är med och tävlar. Han är med i Schlätta burgers, som kommer från Skövde. De ska ha fått goda betyg av den första burgaren, men vi vet inte helt hur det har gått ännu, säger Miranda.

Glenn och 2 500 burgare

Någon som står lite vid sidan om vagnen där Miranda köpt sin burgare är Daniel Nyberg.

– Eller skriv Glenn förresten, det är vad jag kallas numera, säger han och skrattar till.

Okej! Glenn berättar kort om historien bakom sitt nya namn, vilket kan få vem som helst att dra på smilbanden.

– När jag var hemma i Västerås för ett tag sedan blev jag omdöpt. Jag hade anammat göteborgskan lite för mycket tyckte de – och alla vet ju att alla heter Glenn i Göteborg.

Medans Glenn pratar arbetar han med en van fast hand med att vända hamburgare på grillen. Det är några stora bjässar, och det är en hel del burgare som skall göras denna söndag.

– Ungefär 2 500 burgare, men då har vi ännu en kille som hjälper till bara med att grilla på burgarna, berättar Glenn och berättar att det är vinnarburgaren från 2022 som påbörjas vid hans stora grill.

Tabasco, majo och pepparchips

Klockan är 12.30 och lagen som tävlar i Burgar–SM är i full fart med att tillaga burgarna i deltävlingen ”mystery box” – en del där alla tävlande får samma ingredienser och ska tillaga den bästa möjliga burgaren enbart på dessa.

Så vad innehåller mystery boxen? Jo – majonnäs, ketchup, senap med chipotle & svartpeppar, tabasco, lök, pepparchips och sesambröd.

Någon som verkar känna ett lugn i denna deltävling är Emelie Jeppsson som tävlar för Lingon & dill.

– Allt handlar om att göra det gott och hitta balansen med de ingredienser man har. Jag tror att vi har fått till det, så det ska bli kul att höra vad juryn tycker, säger hon.

Lite längre bort i folksamlingen syns två kvinnor i klarblå tröjor. De håller på med den sista finishen på burgarna i mystery box–momentet och placerar ut pepparchips på burgaren innan de toppar med locket och placerar burgarna i pappersfickorna.

– Vi är det enda laget med 100% tjejer som är med och tävlar. Det är så kul, så vi måste också vara med, säger en av dem och skrattar.

När reportern är tagen av allt folk och kanske påverkad av stekos kan visst insamlande av information falla bort. Så som namn, till exempel. Men engagemanget och drivet på tjejlaget är imponerande av en så pass stor anledning att de måste omnämnas för sitt slit.

– Hon är från Ukraina och pratar inte svenska, så vi får prata med hjälp av Google translate, men det har gått bra hitintills, säger kvinnan och de båda skrattar.

Hur har ni tagit er an mystery boxen?

– Vi använde oss av extra fett i början och tillsatte majonnäs tidigt. Då blir köttet saftigare. Det är lite svårt att hitta balansen med allt sött och pepparn, men jag tror att vi har en bra chans, säger de och tar brickan med de fyra burgarna för bedömning.

Folkfest för grillnördar

Man kan minst sagt beskriva Burgar–SM som en folkfest där hungriga och grillnördar möts och utbyter kunskaper.

I fem år har denna tävling anordnats i Gråbos industriområde, men från och med nästa år flyttar den till slakthusområdet i Göteborg, enligt arrangören.

LÄS MER:Mugwort BBQ laddar inför SM i hamburgare: ”Femårsjubileum”

LÄS MER:Mycket burgare för pengarna på ICA Kvantums Hamburgeria

LÄS MER:Klart: Mugwort BBQ Shack lämnar Lerums kommun – flyttar till Göteborg

ANNONS