Claes Jenninger och sonen Måns, som tog livet av sig när han gick på Torpskolan i Lerum.
Claes Jenninger och sonen Måns, som tog livet av sig när han gick på Torpskolan i Lerum. Bild: Kasper och Claes Jenninger

Claes Jenningers son tog livet av sig efter mobbning – och nu vill han göra skolan bättre

När Måns Jenninger var 13 år och gick på Torpskolan i Lerum tog han sitt liv. Händelsen som naturligtvis skakade hans familj och vänner mest gav också ett sår i hela samhället. Nu kommer Måns pappa Claes Jenninger till Bagges Torg för att berätta om det som hände. Han är också här för att inge hopp och berätta om förebilder.

ANNONS
|

När Claes Jenninger fick frågan om han ville delta i suicidpreventionsdagen på Bagges Torg i Lerum var det ingen enkel fråga att besvara. Det var här hans stora trauma inträffade.

– Jag har naturligtvis varit i Lerum, för jag är ganska ofta på Måns grav. Men det var länge sedan jag deltog i ett offentligt sammanhang i Lerum så jag fick fundera, gör jag något så vill jag att det ska bli bra, säger han.

Han bestämde sig dock slutligen för att vara med.

Vad är det du vill förmedla?

– Det som har blivit en sådan bristvara, framtidshopp. Jag vill prata om Måns Jenningers minnesfond, som premierar skolor som vet hur man ska göra för att få en trygg och bra skola. Det är viktigt att berätta om deras arbete för att inspirera andra, slår han fast.

ANNONS

Nu gör han skillnad

Måns var bara 13 år när han tog sitt eget liv. Och sedan det ofattbara inträffade har hans pappa använt sin egen lärarerfarenhet för att göra skillnad.

Arbetet sker genom stiftelsen Måns Jenningers minnesfond. Fonden väljer varje år ut en förebild och en skola som utmärker sig särskilt positivt. I år är det Communityskolan Tynnered som lyfts för att skolan i handling har visat att alla elever har rätt till trygghet och gemenskap. Skolan har en ny form av huvudman i Göteborgs Räddningsmission, som inte bara tar ett ansvar för skolan utan också för området. Året innan utsågs Rågsveds grundskola för sitt arbete med att ha ändra skolan från att varit stökig med ofta förekommande hot och våld till att bli en skola där man ofta samtalar om allas lika värde och hjälper eleverna att sätta ord på känslor istället för att ta till våld, vilket har lett till ökad studiero.

– Efter att ha tittat på hur många skolor arbetar framgångsrikt med att förebygga mobbning ska jag ge exempel på tips för hur skolor kan lyckas, säger Claes Jenninger.

Föräldrarna visste inte

Han konstaterar vidare att det inte bara är skolan som spelar roll utan att föräldrar också är oerhört viktiga.

– Men vi fick inte veta Måns alla öknamn och hur han utsattes förrän det var för sent. Vi visste att det fanns problem, men inte att det var i den utsträckningen som det var. Det fick vi veta först när vi läste Skolinspektionens utredning efter att Måns hade tagit sitt liv, säger Claes Jenninger.

Tror du att utgången hade varit annorlunda om ni hade fått veta?

– Javisst, skammen för ett barn som är så utsatt tar all dess kraft och hen berättar inte för någon, men ”alla”, utom vi föräldrar, visste.

Måns Jenninger

På hemsidan för Insamlingsstiftelsen Måns Jenningers minnesfond, jenninger.se, finns mycket information om det som inträffade i skolan. Här berättar Claes Jenninger att Måns kränktes, trakasserades och mordhotades i skolan. Att han försvarade sig ibland, men oftast gick undan och ville vara i fred.

Det står också: ”Och han är inte ensam. Sedan dess har hundratals barn utsatts för liknande bemötande och till sist inte orkat leva längre. Och tusentals har handikappats för livet av en okunnig och oengagerad skola i psykisk ohälsa och -sjukdom.”

Måns och musiken

På hemsidan står det också ”Måns var musik. Lyssna, spela, alltid. Och sjunga, kristallklart och tonsäkert. Med kulturskolan fick han först spela trombon, bytte sen till elbas och gitarr.”

”Good Charlotte var hans favoritband. Låten och videon Hold On har bandet gjort som stöd för de organisationer i USA som arbetar för att människor inte ska välja den yttersta utvägen. I sitt testamente skriver Måns att han vill att vi ser på deras video som han lyssnade på. Ofta!” Och den finns också på hemsidan.

Håkan Hellström tillägnade sitt fjärde album Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått till Måns Jenninger.

LÄS MER:Mor och dotter berättar om de svåra åren när dotterns vilja att leva tog slut

LÄS MER:Gråboskolan får bakläxa av skolinspektionen

LÄS MER:Här är skolan där eleverna gick ut med bäst betyg

ANNONS