Här är skolan där eleverna gick ut med bäst betyg

Den officiella statistiken är fortfarande en månad bort, men LT har fått ta del av de preliminära siffrorna. Här är skolorna där eleverna våren 2023 gick ut med högst – och lägst betyg.

ANNONS
|

Lerums Tidning har tagit del av siffrorna för det genomsnittliga meritvärdet för kommunens avgående årskurs 9 elever, våren 2023. Siffrorna är handräknande och får därför ses som preliminära tills dess att den officiella statistiken publiceras av Skolverket den 28 september.

Totalt finns det sju skolor i kommunen som har avgångselever från årskurs 9. Skolan som kommer ut på topp med en snittmerit på 242 poäng är Torpskolan i centrala Lerum.

Varför ser det ut så här?

– Vi brukar inte jämföra oss med andra. Vi precis som de andra skolorna har kvalitetsrapporter som man kan läsa där det står om hur vi jobbar, säger Caroline Lundblad, rektor på Torpskolan.

ANNONS

Lägsta betyg i Gråbo

Skolorna ligger generellt sett på snarlik nivå gentemot varandra i snittmerit. Men på den lägre sidan av skalan finns Ljungviksskolan i Gråbo med en snittmerit på 181 poäng.

Sett till alla skolor är det genomsnittliga meritvärdet för avgångseleverna lägre i år med ett snitt på 225 jämfört med i fjol då det låg på 231.

– Just nu sker det analyser på skolorna och efter det skriver respektive enhet sina resultatanalyser. Därefter tar de fram strategier och då kikar vi på hur vi kan stödja enheterna, säger Anders Hurtig, verksamhetschef för förskola och grundskola på Lerums kommun.

Här är skolorna med högsta och lägsta merit

Lerums kommun följer samma princip som Skolverket gör med den nationella statistiken. Detta betyder att elever som gått i svensk skola under kortare tid än fyra år räknas bort, i syfte att skapa jämförbara siffror över tid. Alla elever räknas dock in för de enskilda skolornas snittmeritvärde.

– Det är ett stort arbete som pågår under hösten. Det är individuellt till varje skola hur man analyserar och vilka strategier som används. Men vi arbetar hela tiden med hur vi kan hjälpa till och förbättra resultaten, säger Anders Hurtig.

Max meritvärde för en elev i årskurs 9 är 320 poäng. I de fall eleven har läst 17 ämnen är max meritvärde 340 poäng.

Snittmerit för skolor med årskurs 9:

1. Torp, Lerum - 242

2. Rydsberg, Lerum - 238

3. Allé, Floda - 226

4. Stenkulan, Stenkullen - 216

5. Röselid, Gråbo - 202

6. Lekstorp, Gråbo - 202

7. Ljungvik, Gråbo - 181

Meritvärde är en sammanräkning av betyg för ansökan och antagning till gymnasieskolan. Betygen görs om till följande poäng:

A=20, B=17,5, C=15, D=12,5, E=10 och F=0

LÄS MER:Här är det längst kö till Förbos hyresrätter i Lerum

LÄS MER:Gråboskolan får bakläxa av skolinspektionen

LÄS MER:Därför är utegymmet vid Nääs fabriker avstängt

ANNONS