Fotografen Kristoffer Sahlén har blivit en i grävlinggänget

Hos grävlingarna i Vite mosse i Gråbo är Kristoffer Sahlén välkommen som han är. Han behöver inte gömma sig eller smyga utan kan sätta sig ner med sin kamera och börja fotografera – så fortsätter det vilda djuret att leva sitt liv strax intill.

ANNONS
|

Kristoffer Sahlén, 58 år, är uppvuxen i Gråbo. Det var också där han började ta bilder av naturen.

– När jag var cirka 19 år fotograferade jag en grävling för första gången. Det var i Skepplaskog i Gråbo, och sedan dess är jag där varje år, berättar han och fortsätter med emfas:

– Grävlingen är så cool.

Vissa år är mer fantastiska än andra.

– Det är när man blir godkänd. De lär sig att jag är helt ofarlig, och då kan jag sitta mitt ibland dem medan de håller på med sitt. Helt fantastiskt, säger Kristoffer Sahlén med ett leende.

ANNONS

Med vidgade vyer

Han har även fotograferat rävar och orrar i Gråbos vilda natur. Och vyerna har vidgats. Nu åker han till många olika platser i landet för att fånga det vilda och vackra med sin lins. Många bilder är också tagna i Vårgårda, där han han bor idag.

De allra flesta objekt är inte lika oblyga som grävlingarna. Oftast sitter Kristoffer Sahlén i lådor och gömslen och väntar i timme efter timme i förhoppning att något djur eller en fågels ska ha vägarna förbi. Ibland har han också ställt upp en nattkamera, en så kallad kamerafälla, som fotograferar trots att inte han är där.

Under sin karriär har han skrivit två fotoböcker och just nu arbetar han med en tredje. Förutom att fotografera själv undervisar han också i fotografi på Sundlergymnasiet i Vårgårda.

Glatt återseende

Iréne Johansson från Stora Lundby samhällsförening berättar att visningen av Kristoffer Sahléns fotografier i Equmeniakyrkan i Gråbo på torsdag kväll, den 30 mars, är en i en lång rad visningar under namnet Bilder berättar. Den går under namnet Vilt och vackert. Det är inte första gången Kristoffer Sahlén visar sina alster där:

– Vi bjöd in honom till Parasollen för tio till femton år sedan, och då var det fullt hus. Kristoffer är känd bland många Gråbobor, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att han tar väldigt fina bilder. Han fångar djuren i sitt rätta element.

Kristoffer Sahlén ser fram emot visningen:

– Det är jätteroligt att komma ut och berätta om bilderna, nästan lika roligt som det är att vara ute och fota.

LÄS MER:Giovanni Nicoletti vill sätta Aludden i Lerum på kartan – med stora parkkonserter

LÄS MER:Så kan miljardneddragningen slå mot Säveåns dalgång

LÄS MER:Grönt ljus för reparationen av Jonseredsvägen

ANNONS