Conny Holm, kommunpolis i Lerums kommun.
Conny Holm, kommunpolis i Lerums kommun. Bild: Tobias Kjellberg

Fräcka stöldräden: Bröt sig in i fyra bilar – mitt i rusningstid

Fyra parkerade firmabilar fick sina rutor krossade i Hulan under måndagen – mitt under rusningstiden för den närliggande Ica-butiken. Nu söker polisen vittnen till den magstarka räden.
– Det blir mycket merjobb, säger en av de drabbade bilägarna till LT.

ANNONS
|

Det var mellan 16- och 17-tiden under måndagseftermiddagen som fyra firmabilar utsattes för inbrottsförsök i Hulan.

– Det borde vara någon som har noterat någonting. Och det är inte säkert att alla anmälningar har kommit in, det kan vara fler som är drabbade, säger Conny Holm, kommunpolis i Lerum.

Två av inbrotten skedde på boendeparkeringen för Bentzels väg. De två andra inbrotten utspelade sig på parkeringsområdet till livsmedelsbutiken Ica Kvantum – mitt under butikens rusningstid.

Conny Holm har förhoppningar om att det finns vittnen till den fräcka insatsen, och han vädjar till dem att höra av sig.

– Det borde ha låtit eftersom man har krossat rutor, säger han.

ANNONS

Försvåra och fördröja tjuven

Endast vid ett tillfälle lyckades tjuvarna ta sig in, de kom då undan med flera dyrbara verktyg, menar Conny Holm. Han berättar att firmabilar är en måltavla för inbrottstjuvar.

– Så är det faktiskt. För ofta har man saker som betingar ganska stora värden. Där behöver man minska utbytet av brott och försvåra genomförandet. Helst, i den bästa av världar, hade man låst in verktygen i firmalokalen mellan varje pass. Men det kanske man inte gör utan man parkerar bilen på offentlig plats och lämnar den med verktyg i, och då blir det ett lättare byte, säger Conny Holm.

Han rekommenderar gallerburar som finns att köpa till transportbilar, och extra lås till skjutdörren. Andra tips är att ställa bilen på en ljus plats – eller helst i ett garage.

– Allt man kan göra för att försvåra eller fördröja tjuven, säger Conny Holm.

Komplicerat att inte ha verktyg i bilen

LT har pratat med två av de drabbade. En av dem flyttade till Hulan för tre månader sedan och har haft två inbrott i firmabilen sedan dess.

– Jag har aldrig på åtta år haft inbrott i firmabilen tidigare. Så det måste vara något problem här, säger ägaren.

Förra gången hade tjuvarna klippt upp ett hål i skjutdörren och kommit undan med dyrbara verktyg. Men sedan dess har han inga verktyg i bilen längre.

– Nu har de krossat rutan, men jag har inget av värde i bilen. Jag hade inbrott för två månader sedan i bilen och sedan dess har jag inget av värde där längre, säger ägaren.

Hur känns det nu?

– Det är tråkigt så klart. Det blir mycket merjobb, det blir mycket bök kring. Man ska lämna in bil och byta rutor och så. Sen blir det mer komplicerat när man inte kan ha verktyg i bilen, att man måste tänka ett steg längre.

Den andra drabbade har haft totalt tre inbrott i firmabilen i Hulan, berättar ägaren. De två förra gångerna kom tjuvarna undan med verktyg – men den här gången lyckades de inte med mer än att slå sönder en ruta.

LÄS MER:Vuxen man tvingade till sig en moped från en tonårstjej

LÄS MER:Blufflärare sökte jobb i Lerums kommun

LÄS MER:Polisen: Tre bilinbrott under en natt – bildelar stulna

ANNONS