Fredrik Lindqvist, handlare vid Hemköp i Solkatten.
Fredrik Lindqvist, handlare vid Hemköp i Solkatten. Bild: Tobias Kjellberg

Handlarens list bröt stöldtrend: ”Ungdomar vallfärdade hit”

Att det fanns ungdomar som snattade på Hemköp i Solkatten, det visste butikspersonalen. Men först när de lyckades fånga en tjuv på bar gärning förstod de hur utbrett problemet var.
Ungdomen skickades hem med ett särskilt budskap från butiken, något som fick oanade följder.
– Det bara vällde in ungdomar i alla möjliga åldrar, säger Fredrik Lindqvist, ägare.

ANNONS
|

Antingen kommer man till butiken och betalar för vad man stulit – eller så blir det rättsliga konsekvenser. Så löd Hemköpschefen Fredrik Lindqvists meddelande till de skolungdomar som stulit från butiken. Och följden överträffade hans vildaste fantasi.

– Vi trodde att det kanske skulle komma högst 10-20 personer, säger Fredrik Lindqvist till LT.

Det hela började för ett par veckor sedan, då personal på butiken lyckades stoppa en ungdom mitt i den stjälande akten. När Fredrik Lindqvist konfronterade ungdomen framkom det att snatteriet blivit långt mer normaliserat än vad han tidigare trott.

– Då när vi pratade med den personen så förstod vi att det här var något utöver det vanliga, nästan som att det var en tävling mellan ungdomarna, säger Fredrik Lindqvist.

ANNONS

Kön ringlade sig lång utanför Solkatten

Fredrik Lindqvist förklarade för den (skamsne) tjuven vad det innebär att stjäla från en butik, berättar han – och vilka konsekvenser det kan få för ynglingens framtid. Men också hur snatteri drabbar butiken och de anställda.

– Jag sa att det kanske är lätt att tänka att det inte är farligt, att det bara är några saker som försvinner ur en hylla. Men det är samma sak som att ta pengar ur någons ficka. Det kanske leder till att jag inte har råd att betala lön för mina anställda.

Därefter fick ungdomen en chans att betala för allt som denne stulit, och på så vis göra rätt för sig. Butiken skulle då inte heller göra någon polisanmälan, det lovade Fredrik Lindqvist, något som ungdomen gick med på.

– Och då sa vi till den personen att: ”Sprid vidare det här nu, kom och gör rätt för er”, säger Fredrik Lindqvist.

Så under de nästkommande två dygnen erfor butikspersonalen ett spektakel de sent ska glömma. Kön ringlade sig lång utanför Hemköp i Solkatten, med både ungdomar och deras vårdnadshavare. Fredrik Lindqvist och personalen var chockade.

– Det hade vi aldrig kunnat drömma om. Det kom mellan 100 och 200 personer, säger Fredrik Lindqvist.

Fick tillbaka tusentals kronor

Samtliga hade kommit till Hemköp för att betala tillbaka vad de stulit för. Fredrik Lindqvist berättar att butiksgolvet plötsligt blev stimmigt av ungdomar.

– De gick runt och hjälpte varandra, påminde varandra om vad de tagit. För en del blev det tydligt först då hur mycket de hade tagit för totalt.

Flera vårdnadshavare har uttryckt en tacksamhet gentemot butiken efter draget, berättar han. Själv är han mest imponerad av ungdomarna.

– Ungdomarna spred verkligen vidare detta, som att de kände att ”nu får vi verkligen rycka upp oss”. Det bara vällde in ungdomar i alla möjliga åldrar. Allt ifrån någon som bara tagit någon godis, till andra som hade tagit för betydligt större belopp. Det var fantastiskt kul att man ville gör rätt för sig, säger han.

Efter den första dagen hade butiken fått tillbaka mellan 5 000 och 6 000 kronor. Veckorna efteråt fortsatte enstaka ungdomar att trilla in.

– Verkligen starkt och ett jäkla engagemang från ungdomarnas sida, tycker Fredrik Lindqvist.

Polisen berömmer agerandet – och ger bakläxa

Förklaringen till att så många snattare kapitulerade på samma gång är aningen oklar. Fredrik Lindqvist vill tro att det rörde sig om ett moraliskt uppvaknande bland ungdomarna, som spred sig likt en löpeld.

Många av ungdomarna är elever på den närliggande Torpskolan och ska ha snattat under sina skolraster. Skolans rektor, Ann-Charlotte Jonasson, känner till uppgörelsen mellan ungdomarna och Hemköp. Hon vill dock endast uttala sig till LT via mejl.

”Vi vet att vi har ansvar för eleverna även under raster, men då de rör sig fritt i området är det inte möjligt att kontrollera allt de gör. Avståndet till centrum är så kort att det är en utmaning att hålla dem borta därifrån. Vi vill inte att några av våra elever ska vara i centrum och bete sig illa och vi är positiva till att ha ett gott samarbete med näringsidkarna där”.

Eva Strömblad, kommunpolis i Lerum, berömmer Fredrik Lindqvist för sitt agerande. Hon understryker samtidigt vitsen med att polisanmäla.

– Det är jättebra om handlaren själv dels kan konfrontera ungdomarna, och särskilt att vårdnadshavare får vetskap om det här. Och sedan ger det säkert en effekt att ungdomen själv får komma tillbaka till affären och prata med affärsinnehavaren, säger hon och fortsätter:

– Sedan från polisens sida är det bra om man gör en anmälan, för det kanske är en ungdom som har snattat flera gånger, inte bara i vår kommun.

Välkomna tillbaka efter betalning

I vissa fall kan en ungdom behöva hjälp för att bryta ett beteende, menar Eva Strömblad. I de fallen fungerar polisanmälningar som dokumentation som kan ligga till grund för insatser mot ungdomen. Utan anmälningar uteblir den hjälpen.

– Det är den enda invändningen jag har. Är det en bra vårdnadshavare så tar de ju tag i det, men behöver man hjälp kanske de inte får den hjälp de behöver. Men jag tycker det är jättebra att man gör någonting åt det. Har man möjlighet att göra det är det perfekt.

Fredrik Lindqvist understryker att alla ungdomar som gjort rätt för sig är välkomna tillbaka till butiken.

– Det har vi betonat för alla som kom att de är supervälkomna tillbaka. Det är inga ”hard feelings”. De kan absolut gå rakryggade med vetskapen om att de har gjort rätt för sig.

LÄS MER:Dimitrios, 40, från Gråbo skrapade hem Trissvinst i tv-rutan

LÄS MER:Här är skolan där eleverna gick ut med bäst betyg

LÄS MER:Det här gör svarta röret i Lerum – ska leda om hela Alebäcken

ANNONS