Här är det längst kö till Förbos hyresrätter i Lerum

Ett hyreskontrakt hos Förbo kan kräva lång väntetid i Lerum – i vissa områden kan du behöva vänta ända upp till 18 år. LT har listat Förbos alla områden i Lerums kommun, från längst till kortast kötid och pratat med paret Dunder-Göransson om hur de fick jackpot i det mest eftertraktade kvarteret.

ANNONS
|

Förbo har hyresrätter i totalt 20 områden runt om i kommunen. Störst chans till att snabbast få en hyresrätt har du i området Rödhakevägen och Trastvägen i Floda. Det område som har allra längst kötid är Almekärr där man kan få vänta i 18 år på en bostad.

Några som lyckades med att hitta ett hem i Almekärr är Nina Göransson och Fredrik Dunder. I det lummiga bostadsområdet har de bott sedan 2017 med sina två döttrar.

– Vi hade en jävla tur. Vi var fjärde i kö och trodde att vi aldrig skulle få den eftersom man nästan alltid måste vara först, säger Fredrik Dunder.

ANNONS

Paret har stått i Förbos bostadskö sedan 2004.

– Först flyttade vi till Hulan 2011 och då användes Fredriks köpoäng och sen flyttade vi hit 2017 och då användes mina. Tror vi hade runt 4300 ködagar då, säger Nina Göransson.

De berättar att de upplever området som väldigt lugnt och det känns mer som att bo i ett vanligt hus än i ett radhus. De förstår varför det är lång kötid till området och varför det kan ses som attraktivt.

– Många har bott här länge men nu det senaste har vi märkt att folk börjat röra på sig mer, säger Fredrik Dunder.

”Här kan vi bo livet ut”

Även om just Fredrik och Nina känner att de har haft ett bra flyt när det kommer till bostäder, håller de med om att kötiderna kan ses som långa.

– Det är lång tid när man reflekterar över det, men när man inte söker bostäder aktivt så tänker man ju inte på att man har ködagar som ligger och tickar på, säger Fredrik Dunder.

Paret stormtrivs i området och även om de pratat om att eventuellt flytta till något mindre i framtiden, blir det nog att de håller sig kvar i trakterna.

– Här kan vi bo livet ut, säger Nina Göransson.

Här är kötiden längst

Generellt sett kan man se att de mer centrala bostadsområdena i Lerum, Floda och Stenkullen är de som är de mest eftertraktade. Närhet till skolor, kommunikationer och lägenhetsstandard är några av de faktorer som spelar in när människor söker bostad.

– Några av våra områden är också öronmärkta till äldre personer och kan påverka kötiden då färre kan söka de bostäderna, skriver Hanna Holmström Tomic kommunikationschef på Förbo.

Siffrorna som Förbo delat med LT är baserat på ett medelvärde, detta kan betyda att köpoängen för olika objekt i områdena kan vara något högre eller lägre. Siffrorna för antal intresseanmälningar är baserade på de senaste 12 månaderna.

Nedan visas alla områden från längst kötid till kortast.

Många står i kö länge

Av de som står i Förbos bostadskö i Lerum har snittpersonen runt 4000 ködagar vilket motsvarar ungefär elva års väntetid.

– I vår bostadskö behöver man inte uppdatera sin profil en gång om året som många andra har, det kostar heller inget vilket gör att våra sökande finns med i vår bostadskö under väldigt lång tid, skriver Hanna Holmström Tomic.

Elva års väntetid är länge men dock bara tillräckligt för att kunna konkurrera om bostäder i 11 av 20 områden.

Hur jobbar Förbo med att korta sina kötider?

– Vi arbetar med att på ett transparent och rättvis sätt förmedla bostäder. Huvudregeln är att den med mest köpoäng får erbjudande om bostaden som är sökt. Utöver att förmedla bostäder arbetar vi med att tillföra fler bostäder till våra ägarkommuner och på så vis stärka ägarkommunernas attraktivitet och öka tillgängligheten till hyresmarknaden, skriver Hanna Holmström Tomic.

LÄS MER:Ukrainska flyktingar får hjälp i Tingshuset: ”Som en familj”

LÄS MER:Mohammad Mousavis liv startade i Lerum

LÄS MER:Säljer billig fisk i Tollered – från dagens filminspelning

ANNONS