Ukrainska flyktingar får hjälp i Tingshuset: ”Som en familj”

Varje måndag samlas ukrainska flyktingar i Lerums Tingshus för att ta del av ett informationsmöte. Här träffar de flera lokala aktörer, både civila och från kommunen, som alla deltar i ett nära samarbete för att hjälpa dem komma in i det svenska samhället på bästa möjliga vis.

ANNONS
|

Nyligen skrev Lerums Tidning om att ukrainska ungdomar får hjälp att hantera krigstrauman genom ett nystartat projekt i kommunen. Det är en del av det arbete som kommunen har gjort sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022. Sedan ett år tillbaka har kommunen anordnat informationsmöten i Tingshuset för ukrainska flyktingar där de varvar vardagsinformation med bland annat socialt umgänge och matutdelning.

– Vi har märkt att det här ger ett väldigt bra resultat. Här kan man samlas och ge all information på en gång, säger Angelika Wais, flyktingsamordnare i Lerums kommun.

Varje måndag brukar ett 50-tal personer samlas i lokalen för att delta i mötena. De som inte är där, oftast på grund av att de arbetar, kan ta del av information i efterhand förklarar Angelika Wais.

ANNONS

– Migrationsverket betalar ut 71 kronor per vuxen. Det är tufft, därför vill de allra flesta komma ut i arbete direkt.

Känner sig folk stressade över ekonomin?

– Ja det har jag upplevt att de är, därför är det så bra att de här mötena finns och civilsamhället kan komma in och stötta, säger Angelika Wais.

Skänker matvaror

Precis vid ingången till Tingshusets sal står bord uppdukat med rödbetor, morötter och kål. Det finns även ett bord där hygienartiklar finns. Lisbeth Lindblad arbetar för Sjöviksgruppen som kommer samman för att skänka varorna som ligger på bordet.

– Vi samlar in från snälla Sjöviksbor som vill skänka pengar. Nu på torsdag är det Ukrainas självständighetsdag och därför hade jag bett om lite mer pengar så vi kunde få in lite mer varor, säger Lisbeth Lindblad.

Självständighetsdagen ska firas med knytkalas och ukrainarna som kommit till dagens mötet var klart exalterade över firandet.

Märker du att folk vill sluta upp sig bakom det här initiativet, som att skänka pengar till mat?

– Nja, det är samma folk, en handfull människor som ger hela tiden. Tänk om alla hade kunnat ge 20 kronor, vad mycket det hade blivit, alla bidrag är ju välkomna, säger hon och fortsätter:

– Det är alltid kul att kunna hjälpa till och min betalning är att se allas glädje och tacksamhet. Man lär känna alla och det är rörande att se när det går bra för dem till exempel när de får jobb.

Flera aktiviteter och olika former av stöd

Det var först sommaren 2023 som ukrainare fick ta del av SFI undervisning. Fram tills dess, men även nu, tog studieförbundet ABF på sig ansvaret att ge ut språklektioner i svenska.

– Vi började direkt med det här arbetet. Det är en kompletterande insats till SFI där vi förbereder människor för det svenska samhället och lär de det svenska språket, säger Annika Brekh som arbetar på ABF.

På plats finns också Yvonne Börjesson från Rädda Barnen som berättar om deras simskoleverksamhet, och Sebastian Hess som representerar Ekåsagruppen som arrangerar sport och lekaktiviteter för barn och ungdomar.

– Jag tycker Lerums kommun varit fantastiska på att möta den här gruppen av människor med civilsamhället. Nu har vi alla här blivit som en stor familj, säger Yvonne Börjesson.

”Ett folk att se som förebild”

Det är en fin gemenskap i lokalen och dialogen mellan kommun, civilsamhälle och de ukrainska flyktingarna är stark. Lena Sjögren är diakon på Svenska Kyrkan i Lerum och förklarar att man arbetar mycket efter önskemål som kommer direkt från människorna och betonar just viktigheten av att ha en dialog med de nykomna ukrainarna.

– Ni lär oss svenskar väldigt mycket, även om det är jobbigt. Ni är ett folk som man kan se som förebild i sättet ni håller ihop på, säger Lena Sjögren till en märkbart rörd folkmassa.

LÄS MER:Ukrainska ungdomar får hjälp att hantera krigstrauma av kommunen

LÄS MER:Slingan runt Sävelången har förfallit – dags för upprustning

LÄS MER:Tjejerna sålde teckningar och skänkte pengarna till Ukraina

ANNONS