Hon lär hundägare att hitta knark och sprängämnen

Att söka efter rus- och sprängmedel, det kan hundägare nu lära sig hos Tasspalatset i Floda. Och för den som har näsa för det, råder det ingen brist på verkliga uppdrag enligt kursledaren Therese Dahlqvist.
– Det har ju kommit in så himla mycket narkotika.

ANNONS
|

Dexter kan knappt sitt still. I samma ögonblick som han får kommandot från Therese Dahlqvist, ger hunden sig in bland ett gäng gamla lastpallar och letar. Det dröjer inte många sekunder in han sätter sig och tittar uppfordrande på sin matte.

Han har hittat knark.

Med ljus röst och en tennisboll blir Dexter belönad för sin insats.

Den här gången är fyndet ett pseudopreparat, utplacerat i träningssyfte. Men när hundekipaget går igenom skolor och behandlingshem åt olika uppdragsgivare, är det äkta vara som eftersöks. Nyligen nosade de sig igenom såväl toaletter som personalutrymmen.

– Vi hittade faktiskt en liten påse en cannabis. Jag fick berätta det för uppdragsgivaren, och då kontaktar han polisen. Sedan sköter de det.

ANNONS

Therese, som till vardags arbetar på hunddagis, fick upp ögonen för det som kallas specialsök under en prova-på-kurs. Hon valde därefter att utbilda sig till hundförare med fokus på just narkotika och sprängmedel.

– Jag tyckte att det var så himla roligt, och jag såg ett jättedriv hos min hund.

Startar yrkesutbildning: ”Finns jobb”

Nu håller hon själv i prova-på-kurser för privatpersoner på Tasspalatset i Floda, och har sett ett stort intresse.

– Ägarna ser ju på hunden att den tycker att det här är väldigt roligt. För de får ju använda nosen, vilket de älskar, och söka och leta.

Efter årsskiftet startar hon också en ettårig utbildning yrkesutbildning för den som liksom hon själv vill kunna arbeta med att söka efter narkotika och sprängmedel.

– Vill man jobba med det här så finns det jobb. Det behövs fler hundförare, för det har det har ju kommit in så himla mycket narkotika. Det gäller bara att man verkligen är aktiv med att sälja in sig.

Polisen och deras hundförare kommer främst ut först när ett brott misstänks, förklarar hon.

– Men vi kanske kan komma ut en gång i veckan och söka av, och arbeta förebyggande.

Under utbildningen får hundägarna lära sig hitta narkotika i riktiga miljöer med hjälp av preparat som doftar som olika förekommande droger, från kokain till cannabis.

– Det är riktiga grejer, utan själva ruset, men det luktar exakt likadant.

Hittar narkotika på promenader

Även hjärt- och lungräddning på hund och självförsvar står på schemat.

– Jag har faktiskt hamnat i vissa situationer själv som varit ganska hotfulla. Nu har jag en rätt stor hund som jag vet skulle skydda mig, men jag kände mig ändå väldigt obekväm och visste inte riktigt hur man skulle försvara sig på bästa sätt om det nu skulle hända någonting, säger Therese Dahlqvist.

Just för att undvika konflikter brukar hon inte använda sin uniform i sitt eget bostadsområde. Där rör det sig just nu nämligen en del individer med gängkoppling. Men narkotika stöter hon och Dexter ändå på med jämna mellanrum.

– Vi kan bara vara ute och gå en promenad, så markerar han. Då får jag ju ringa polisen och säga min hund har markerat här, och de får komma och hämta det. Ibland säger de att jag får ta det till närmaste polisstation. Men då måste jag förklara vad jag heter, vad jag har för kläder och kör för bil, ifall någon polis stoppar mig. Annars åker ju jag dit på det.

LÄS MER:Nytt fängelsestraff för Lerumsbo med central roll i knarksmugglarliga

LÄS MER:Hunden Pyssla ska rädda liv – blir blodgivare

LÄS MER:Hunden Balder har över 12 000 följare på Instagram

ANNONS