Hundratals invånare i Lerum protesterar när Västtrafik vill lägga ner bussar

Det dröjde inte länge förrän röster höjdes i protest mot Västtrafiks förslag att lägga ner Göteborgsbussarna i Lerums kommun. Nu har två namninsamlingar skapats för att stoppa förslaget.

ANNONS
|

Det var under måndagen som Västtrafik meddelade sitt förslag om att lägga ner busslinjen Lerumsnabben och i framtiden låta Gråbosnabben vända om i Lerum i stället för i Göteborg.

Reaktionerna bland invånare i Lerums kommun lät inte vänta på sig.

”Fullständig katastrof! Jag tar Lerumsnabben för den har anslutning till Svingeln så jag kan ta spårvagnen Till Sahlgrenska när jag har läkartid på morgonen.” skriver en man från Lerum på Facebook.

Hundratals protesterar

Busslinjerna beskrivs av flera kommunbor som oumbärliga – särskilt för boende i Sjövik och Tollered, och för de som jobbpendlar till Göteborg. En kvinna från Tollered skriver:

”Men gud! Detta är ju alls okej, de borde ju snarare utöka trafiken. Bussarna är ju överfulla på vägen dit/hem. Kanske inte från Nääs fabriker men ändå. Helt förkastligt av Västtrafik.”

ANNONS

”Det var en riktigt dålig idé. Sämsta på länge!”, skriver en annan Tolleredsbo på sociala medier.

Så bara inom ett par timmar efter LT:s publicering hade två webbaserade namnlistor skapats, för att försöka stoppa Västtrafiks förfarande.

Den ena listan är ett privat initiativ medan den andra kommer från Moderaterna i Lerum.

– I grund och botten vet vi att engagemanget är stort i vårt civilsamhälle, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ett dygn senare hade drygt 500 personer undertecknat namnlistan och nästan 300 personer hade fram till onsdagskvällen delat den på Facebook.

– På sociala medier upplever jag ett enormt stöd för den här linjen vi vill driva – att Västtrafik behöver göra om och göra rätt. Sedan är det många som undrar hur detta över huvud taget kan komma på tal, säger Viktor Lundblad.

Mer bilberoende

Förslaget om att lägga ner direktbussarna meddelades till lokalpolitikerna under ett dialogmöte med Västtrafik. Inför mötet hade politikerna samlat in synpunkter från invånare i kommunen.

En av de synpunkter som återkom mest var att invånare ville se en utveckling av de två ”Snabbenbussarna” i kommunen, berättar Viktor Lundblad.

– När vi då fick kalla handen startade vi namninsamlingen för att helt enkelt visa Västtrafik vilket engagemang det finns för de här bussarna. Och det är inte för att man gillar bussarna, utan att man är beroende av dem för att arbetspendla, säger han.

Också Alexander Abenius, tidigare ordförande i kommunstyrelsen, reagerar på förslaget. Han tror att det kan leda till att kommunen blir mer bilberoende, skriver han på Facebook.

"Dagens besked att regionen planerar lägga ner två busslinjer, tillsammans med Västra Götalandsregionens tidigare planer på att lägga ner Aspedalen Station längs Västra Stambanan, är rejält olyckligt”, skriver den före detta toppolitikern.

Ska lämna över lista

Västtrafik menar att de vill lägga ner direktbussarna på grund av en omfattande satsning på tågtrafiken, som ska vara färdig till 2026.

– När vi har en kraftfull satsning på tåget till 2026 ser vi att vi kanske inte samtidigt vill ha bussar som kör direkt in till Göteborg, sa Eva Lindh, verksamhetschef för trafik och samhällsutveckling vid Västtrafik, till LT under onsdagen.

Viktor Lundblad planerar att lämna över namnlistan, som kräver att varje signatär identifierar sig, till regionpolitiker under nästa vecka.

Därtill har han skickat ett mejl till Västtrafiks vd, men ännu inte fått svar.

– Jag misstänker att det här är ett tjänstemannaförslag som ännu inte kommit upp till Västtrafiks nya styrelse. Jag hoppas här att man faktiskt kommer att lyssna in kranskommunerna, avslutar han.

Väldigt synd

På en hållplats i Lerum träffade LT pendlaren Marie Ottosson, som bor i Hulan och tar Lerumsnabben till jobbet i centrala Lerum varje dag.

– Väldigt synd om Lerumsnabben läggs ner. Jag har hört att de vill lägga ner Aspedalens tågstation också? Nej, nej, nej, säger hon och fortsätter:

– Om vi ska undvika att åka bil behöver vi bussar och tåg.

LÄS MER:Aspedalens tågstation i Lerum kan läggas ner – politiker tar strid

LÄS MER:Därför vill Västtrafik lägga ner direktbussarna från Lerum till Göteborg

LÄS MER:Chocken: Direktbussarna från Lerum till Göteborg kan läggas ner

ANNONS