Därför vill Västtrafik lägga ner direktbussarna från Lerum till Göteborg

Västtrafik föreslår att lägga ner direktbussarna som går från Lerums kommun in till Göteborg – något som väckt ilska bland lokalpolitiker. Nu meddelar Västtrafik sitt skäl: De vill få fler invånare att åka tåg när deras ambitiösa tågsatsning blir verklighet.

ANNONS
|

Det var under måndagen som Västtrafik presenterade ett förslag för politiker i Lerums kommun, om att lägga ner busslinjen Lerumsnabben och göra om Gråbosnabben så att Lerum blir bussens slutdestination.

Beskedet lämnades under ett dialogmöte, varefter Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, blev påtagligt upprörd.

– Jag är irriterad och frustrerad, sa han och påpekade att han inte upplevde sig lyssnad på.

Eva Lindh, verksamhetschef för trafik och samhällsutveckling vid Västtrafik, bekräftar förslaget – och vill understryka att ingenting är skrivet i sten än.

– Jag vill ändå vara tydlig med att det är en förstudie och vi är väldigt tidigt i den. Men förslaget som det ser ut nu är så, och det var det som vi ville vara transparenta med mot Lerums kommun.

ANNONS

Förändring inte enkelt

Bakgrunden till förslaget är en stor satsning på tågtrafiken som går mellan Göteborg och Alingsås, som ska vara klar om tre år, 2026. Det kommer att innebära fler tågavgångar och fler direkta resmål från Lerum.

”Det är nödvändigt att fler reser hållbart.”

Tanken är att då slussa invånare till de lokala tågstationerna i stället, och slopa direktbussarna till Göteborg.

Vi har många som bor i kommunens utkanter som förlitar sig på de här busslinjerna. Hur ska man möta deras frustration?

– Alltså syftet är inte att ta bort resemöjligheten. Man ska fortfarande kunna resa, men resa på ett annat sätt. Vi ser att det blir ungefär samma restid men det blir på ett annat sätt, med byte till tåg, svarar Eva Lindh.

Så tillägger hon:

– Jag förstår att man kan reagera. Det är en förändring och förändring är inte alltid enkelt. Det blir en omställning och resmöjligheterna finns fortfarande där. Men vi är inte klara exakt med hur bussarna ska gå.

Att resa hållbart

Eva Lindh berättar att det kommer att bli fler möten med kommunen innan ett slutgiltigt beslut fattas.

– Samtidigt ser vi att de här tågsatsningarna är något vi tror väldigt mycket på, säger hon och fortsätter:

– När vi har en kraftfull satsning på tåget till 2026 ser vi att vi kanske inte samtidigt vill ha bussar som kör direkt in till Göteborg.

Är det något du vill tillägga?

– Det är väl att man inte får tappa bort att det här i grunden är en satsning som vi gör för att få fler att resa hållbart. Det är nödvändigt att fler reser hållbart med oss i framtiden, svarar Eva Lindh.

Om Västtrafik landar i att lägga ner Göteborgsbussarna kommer det att ske om tre år, år 2026.

LÄS MER:Hundratals invånare i Lerum protesterar när Västtrafik vill lägga ner bussar

LÄS MER:Chocken: Direktbussarna från Lerum till Göteborg kan läggas ner

LÄS MER:Aspedalens tågstation i Lerum kan läggas ner – politiker tar strid

LÄS MER:Här är busslinjerna i Lerum som får flest klagomål

ANNONS