Mannen försökte smita när polisen ville att han skulle stanna sin bil.
Mannen försökte smita när polisen ville att han skulle stanna sin bil. Bild: Erik Zienau

Lerumsbon försökte smita från polisen i hög hastighet

Mannen drog iväg i över 200 kilometer i timmen när polisen försökte få honom att stanna. Nu har han dömts till två månaders fängelse.

ANNONS
|

Det var i våras som mannen från Lerums kommun kom körande i 127 kilometer i timmen på en väg där maxhastigheten var 100 kilometer i timmen. Poliser upptäckte detta och körde upp bredvid honom och visade polisspaden. I förundersökningsprotokollet står det att en polis beskrev händelseförloppet så här:

”Vi kör upp jämsides och blåar samtidigt som jag, bilinspektör, visar polisspaden och vinkar att han ska följa efter. Får ögonkontakt med föraren som lutar sig framåt som att han sätter sig lite upp. Han drar lite med munnen och verkar sätta sig mer upp i sätet och detta gör att jag ser honom tydligt, sedan gasade han på och kör ifrån.”

ANNONS

Kände sig jagad

Enligt den nyligen meddelade domen körde mannen sedan stundvis i en hastighet på över 200 kilometer i timmen. En av poliserna i den efterföljande bilen konstaterar i förundersökningsprotokollet.

”Färden går undan för personbilen och han kör om en lastbil på höger sida på motorvägen då han kastar sig in i högerfilen framför en annan lastbil så lastbilen måste tvärbromsa.”

Mannen har erkänt. Han förklarar fortkörningen med att ”Jag blev rädd och kände mig jagad.”

Händelsen inträffade i en annan ort. Och nu döms Lerumsbon i Halmstad tingsrätt för vårdslöshet i trafik. Påföljden bestäms till två månaders fängelse.

Domstolen anser att brottet bör bedömas som grovt eftersom Lerumsbon genom sitt agerande varit grovt oaktsam och uppvisat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom.

LÄS MER:Hovrätten fastställer dom mot pengakurirer

LÄS MER:Paret stoppades med över 38 kilo cannabis i bagaget

LÄS MER:Flera såg dödliga mc-kraschen i Lerum – polisen startar utredning

ANNONS