Hovrätten fastställer dom mot pengakurirer

Hovrätten har fastställt domen mot de fem pengakurirerna som ställdes inför rätta efter spaning – i bland annat Floda. Samtliga dömdes till fängelse i både tingsrätt och hovrätt.

ANNONS
|

När målet var uppe i Ystad tingsrätt konstaterade rätten att utredningen var mycket omfattande. Det fanns både teknisk och annan bevisning, bland annat har norsk polis haft spaning på en misstänkt penningdepå i Osloområdet. Polisen i Sverige har också gjort omfattande spaningsarbete på olika platser, som i Floda i Lerums kommun.

En av männen dömdes för två fall av grova näringspenningtvättbrott, påföljden bestäms till fängelse i tre år och sex månader. Han är hemmahörande i Sverige, men inte i Lerums kommun. De fyra andra männen, som bor i ett annat land, döms för ett fall av grovt näringspenningtvättbrott var. Kvartetten ska förutom att avtjäna ett treårigt fängelsestraff också utvisas ur Sverige, och förbjuds att återvända.

ANNONS

Domen överklagades, åklagaren ville att domstolen skulle döma männen för gärningarna och att straffet skulle skärpas. Männen, som förnekar brott, ville att den högre instansen skulle frikänna dem eller i alla fall lindra påföljden. Nu har dock hovrätten fastställt tingsrättens dom i sin helhet.

Fängelse för samtliga

Polisen fick alltså fast de fem männen i den ekonomiska brottshärvan genom spaning – i bland annat Lerums kommun. På en rastplats i Floda såg spanarna en av gärningsmännen ta emot, räkna och förpacka kontanter.

En av de fem männen bor i Sverige, de fyra andra bor i ett annat land. Kvartetten som inte bor i Sverige arbetar som lastbilschaufförer, och utför bland annat uppdrag där de levererar lastbilar som har köpts i Europa till länder i andra världsdelar. Enligt domstolen har de fraktat kontanter, i syftet att tvätta pengarna.

Många miljoner kronor

När polisen hade spaning i Floda i februari i år tog de bland annat fotografier och filmade gärningsmännen. I en analys av det som syns på film säger en utredare:

”Jag ser också att NN vid ett tillfälle räknar något som jag uppfattar är pengar. Jag ser även att han packar ner stora buntar i en påse. Dessa buntar påminner om de sedelbuntar som togs i beslag i Trelleborg.”

I en av lastbilarna hittades drygt 15 miljoner kronor i kontanter och i en annan drygt 24 miljoner kronor i kontanter. Enligt åklagarna har männen agerat tillsammans och i samförstånd med varandra och bär därför gemensamt ansvar för de cirka 40 miljoner kronor som tagits i beslag.

Domstolarna beslutade också att pengarna som togs i förvar under förundersökningen skulle beslagtas.

LÄS MER:Paret stoppades med över 38 kilo cannabis i bagaget

LÄS MER:Vård i stället för fängelse för Lerumsbo som stal lastbil

LÄS MER:Motocross-förare i grusgropen upprör lokalborna

ANNONS