Lerumsföretag vill förändra badmodet för tjejer

Ett mer jämställt badmode. Det är makarna Andreas och Sofia Skölds ambition med nystartade företaget Moonrise of Sweden – som designar badshorts för kvinnor.
– Varför ska kvinnor gå i trosor på stranden när män går i shorts? säger Sofia Sköld.

ANNONS
|

När badshortsen som Sofia Sköld köpte för tio år sedan började falla sönder, inledde hon ett tröstlöst letande efter nya. De ytterst få shorts hon hittade gick inte att sätta sig i, eller saknade innertrosa. Andra blåstes upp som ballonger när hon hoppade i vattnet. Här fanns stor förbättringspotential, ansåg Sofia.

– Men jag är inte designer, så jag mejlade H&M och frågade ”kan ni inte ta fram det här?”. Jag fick inget svar. Sedan föll polletten ner, och jag insåg att man själv kan anlita en designer.

Tillsammans med sin make Andreas Sköld grundade hon 2020 företaget Moonrise of Sweden och började utveckla en ”shortsini”, som består av badshorts och en matchande badtopp som säljs separat.

ANNONS

Vill ge kvinnor ett alternativ

Syftet var inte att bara fylla hålet i hennes egen garderob – utan att erbjuda kvinnor fler alternativ än små bikinitrosor, förklarar Sofia. Alternativ för den som inte vill fundera över sin bikinilinje, eller vad som råkar blottas när man dyker eller fiskar krabbor.

– Vi vill normalisera badshorts för tjejer för att skapa ett mer jämställt badmode. Varför ska tjejer gå i trosor på stranden när killar går i shorts?

Det handlar inte om att skyla sig, poängterar hon.

– Utan det handlar om rätten att själv bestämma vad man visar för vem och när.

Plaggen de tagit fram är mer täckande än en vanlig bikini och har mjuk resår och stretchigt tyg för att öka rörligheten. Shortsen har en färgad innertrosa för att undvika missfärgning och öka livslängden, samt öljetter som förebygger luftbubblor och en ficka med dragkedja.

– Vi upptäckte på vägen att damkläder i regel saknar funktion. Killkläder är ofta snygga och funktionella medan tjejkläder nästan bara är snygga. Så vi försöker väva in funktion i det vi gör, säger Andreas.

Han tar deras handdukskimono som exempel.

– Den kan du byta om under. Du kan knäppa den på överkroppen för att byta överdelen, och i midjan för att byta underdelen.

Det bidde en mössa

Egentligen skulle produkterna lanserats redan inför badsäsongen 2021. På grund av pandemin, och strul med leverantören, sköts lanseringen upp till hösten och paret bestämde sig för att rida på vinterbadsvågen.

– Vi köpte in en vinterbadarmössa. Den produceras i Sverige, så det var enklare. Efter att vi lagt ordern på mössan fick vi reda på att det skiter sig med fabriken. Så där stod vi med en mössa och inga badshorts, säger Sofia och skrattar.

Våren 2022 kunde Lerumsföretagarna äntligen presentera sin första kollektion – som med lite draghjälp av influencern Clara Henry sålde slut i flera storlekar.

– Det är fascinerande att det finns ett sånt jättesug på marknaden efter den här produkten, och att ingen av de stora klädjättarna brytt sig om det. Man har bara förbisett den här målgruppen på något sätt, säger Sofia.

”Ville titta på rumpor”

Parets inbox har det gångna året fyllts av såväl glada tillrop som förfrågningar om fler färger och storlekar, främst större.

– Vi fick också några män som skrev till oss och tyckte att vi förstörde för dem. De ville ju gå till stranden och titta på alla rumpor, säger Sofia med en suck.

Mejlen ser hon mest som ytterligare ett skäl till att förändra badklädsnormerna.

– Alla kvinnor vill inte bli ofrivilligt sexualiserade i sina badkläder. Jag är inte på stranden för deras skull, utan för min egen skull. För att hänga med mina barn, chilla och ha det skönt.

Nu inväntar företagarna årets kollektion, vars storlekar nu sträcker sig från xxs till 4xl. Den här gången hyr de dock in ett lager istället för att, som ifjol, sköta orderpackningen själva från sommarstugan.

– Vi ska fokusera mer på att driva försäljningen istället, säger Andreas, som tidigare arbetade som just säljare för ett larmföretag. Ett jobb han sa upp sig från redan när det egna företaget låg i startgroparna 2020.

– Många tycker kanske att det var dumt att göra det mitt i corona, men det kändes rätt att göra så då. Och det har jag inte ångrat.

LÄS MER:Peter Lindgren gick från lagerarbetare till YouTuber

LÄS MER:Personlig tränare öppnar spegelfritt gym i Stenkullen

LÄS MER:Ny metod mot inkontinens finns nu på en klinik i Lerum

ANNONS