Maffiga checken från Lerums BK – till Ludwig Andersson

Ludwig Andersson kämpar för att komma tillbaka till livet efter den svåra busskraschen som förändrade allt. Nu har hans forna ishockeyklubb, Lerums BK, lämnat över en rejäl insamling till hans hjälp.
– Man blir väldigt berörd, säger mamma Pernilla Andersson.

ANNONS
|

Det är många som har slutit upp bakom Lerumsbon Ludwig Andersson sedan han bara 17 år gammal råkade ut för en allvarlig trafikolycka som på ett ögonblick förändrade livet för honom och hans familj.

Nu har ishockeyklubben Lerums BK, som Ludwig Andersson tidigare har spelat i, lämnat över en check på inte mindre än 100 009 kronor till förmån för Ludwigs rehabilitering, efter ett klubbmästerskap i jul där alla intäkter gick till just det.

Inför mästerskapen skickade även Flodasonen, tillika NHL-stjärnan, John Klingberg en kärlekshälsning till Ludwig Andersson. Se den här, ifall du missade den.

Mamma Pernilla Andersson var på plats under klubbmästerskapen på annandag jul.

ANNONS

– Det är fantastiskt. Man blir väldigt berörd. Jag var här nere och såg alla som jobbade och det var väldigt många föräldrar här, till ungdomar i hans gamla lag. En del har slutat med hockey och ändå kom föräldrar hit och hjälpte till. Det var ett väldigt starkt engagemang, och man blir väldigt berörd när man ser det, säger hon.

Tränar dagligen

Pengarna samlades in genom lott- och kaféförsäljning i Vättlehallen i Stenkullen, under turneringarna. Flera lokala företag bidrog med vinster till lotteriet för att stötta Ludwig, bland annat Skohuset i Lerum, Inred i Solkatten, Unossons chark i Floda och Öijared golfklubb. Även klubbarna Frölunda HC och kanadensiska Toronto Maple Leafs bidrog med signerade lagtröjor som lottades ut.

– Ett stort tack till alla som har engagerat sig och hjälpt till, säger Mathias Rhodin vid Lerums BK.

Det var den 7 december 2022 som det otänkbara hände hockeytalangen Ludwig Andersson. Han satt i en bil tillsammans med flera av sina klasskamrater från Lerums gymnasium, på väg för att äta lunch, när bilen kom över en hal isfläck utanför Lerums kyrka och fick sladd över i motsatt körbana. Där möttes bilen av en 20 ton tung linjebuss som inte hann gira undan.

”Man måste få vara ledsen.”

Polisutredningen slog senare fast att ingen fanns att klandra för den våldsamma krocken – vare sig den unge bilföraren eller bussföraren. Det hela var en tragisk olycka, var polisens slutsats.

Sedan dess har Ludwig Andersson gjort en makalös resa – från att ha fått flera besked om att han inte kommer att överleva, till att han i dag tränar stenhårt i pool flera gånger i veckan för att väcka upp delarna i hjärnan som skadades i kraschen.

Vid sin sida har han hela tiden sin familj.

– I dag tränar han två tillfällen per vecka, en timma styck, tillsammans med rehabpersonal. Hade det bara varit det hade det inte hänt så mycket, men tack vara att vi har kunnat vara med honom och träna ännu mer så har det hänt mycket, säger Pernilla Andersson.

Hela livet framför sig

Samtidigt har Ludwig Andersson börjat förstå mer av situationen han är i. Han firade jul i sitt hem tillsammans med släkten, och blev då påmind om det tidigare livet i barndomshemmet.

– Först var han jätteledsen när han kom hem. För det blev många minnen och han kunde inte springa ner till sitt rum, så det blev väldigt påtagligt för honom hur begränsad han är, säger Pernilla Andersson.

Det hela förbyttes emellertid snart i glädje när flera kompisar hälsade på, fortsätter hon.

– Det blev jättemysigt, säger hon.

Ludwig Andersson kommunicerar alltjämt enbart med blinkningar – något som fungerar bra, menar modern. Bland annat har föräldrarna kunnat kommunicera med Ludwig om olycksdagen – vilken han minns väl vid det här laget.

– Han kommer ihåg att bussen kom och förstod att de skulle krocka. Det är något han säger själv, att det är minnen som dyker upp. Han är mer medveten och är ledsen att det blev som det blev. Han var i sina bästa år, allt var på topp och superbra så hamnade han där han är nu, med stora svårigheter. Det är klart man måste få vara ledsen, säger Pernilla Andersson.

Så fortsätter hon:

– Från början kunde han inte ens röra ett lillfinger och han har gjort en enorm resa och det var ingen på intensivvårdsavdelningen som trodde att han skulle vara där han är i dag. Resan är lång, han har bara börjat. Han är ung och har hela livet framför sig. Jag försöker vara positiv för jag vet att han så mycket tid framför sig.

Alla bidrag ska gå till Ludwig

Ludwigs berättelse har berört många hjärtan. Tillsammans med tidigare insamlingar, inte minst den i regi av ishockeylaget Bäcken HC, innebär Lerums BK:s tillskott att han nu har drygt 600 000 kronor i samlat stöd från allmänheten – pengar som ska användas med stor eftertänksamhet, försäkrar Pernilla Andersson.

– Det är fantastiskt viktiga pengar. Vi håller hårt i pengarna för vi vet vad sakerna kostar. Och nu har vi lite på tid på oss att titta på intensivträning utomlands, säger hon.

Hoppet är fortfarande att hitta en anläggning utomlands som specialiserar sig på rehabilitering, berättar Pernilla Andersson. Målsättningen är att skicka Ludwig på flera sådana intensivträningsläger, som kostar omkring 170 000 kronor styck. Föräldrarna åker då med som hjälpassistenter till sonen och betalar sina egna resor med egna pengar, menar Pernilla Andersson.

– Alla insamlade bidrag ska gå direkt till Ludwig.

Engagemang i Lerums BK

Beskedet om trafikolyckan blev en chock för många av vännerna och ledarna på Lerums BK. De har sett honom sedan barnsben.

– Ludwig har alltid varit en jättehärlig kille, sprungit här i korridorerna. Så det har varit jobbigt och tungt, för man kom ju ihåg Ludwig som liten, sade Louise Bertlin, styrelseledamot i Lerums BK, inför klubbmästerskapen.

Så fortsatte hon:

– Vi bryr oss om Ludwig väldigt, väldigt mycket.

LÄS MER:Hockeyklubben kraftsamlar för att hjälpa hjärnskadade Ludwig Andersson

LÄS MER:Efter busskraschen i Lerum – Ludwig Andersson, 18, pratar med blinkningar

ANNONS