Quislings sista dagar spelas in på Nääs slott i Floda

Det är fullt av inspelningsteknik utanför Nääs slott i Floda. Där ska inspelningen av den norska storfilmen Quislings sista dagar äga rum i veckan.

ANNONS
|

Vitmålade bilar och bussar står parkerade på grusytan utanför entrén till Nääs slott under måndagen. Filmtekniker vankar av och an på platsen och en öppen lastbil avslöjar dess last med kablar och lådor.

– Tjena gubben, säger en av teknikerna till LT:s utsände.

Finns det någon producent här?

– Ja, de sitter i byggnaden där inne, svarar teknikern och pekar bortåt.

En kvinnlig skådespelare går förbi med lockad 1940-talsfrisyr. Vid entrén till slottet står en rad spotlights uppradade, fästa på en stålram.

Erik Poppe regisserar film på Nääs slott

Det är inspelningen av den norska storfilmen Quislings sista dagar som ska äga rum här i veckan, det avslöjar en ur filmteamet för LT. Det ska också göras en tv-serie på platsen, med samma namn.

ANNONS

Regissör är norrmannen Erik Poppe, som låg bakom den senaste filmtolkningen av Utvandrarna, Wilhelm Mobergs episka romanserie. Filmproduktionen är ett samarbete mellan två norska bolag och svenska SF. De allra flesta skådespelarna är från Norge, förutom en svensk som ska spela rysk spion.

”Gjort upp med den delen av vår historia.”

Det var en tipsare från allmänheten som hade fått intrycket av att ännu en filminspelning ägde rum på Nääs slott, Flodas kronjuvel vid Sävelången.

LT åkte ut på chans.

I ett rum i en av byggnaderna sitter Mia Uddgren, SF:s producent, bakom en laptop. Hon vill låta de norska bolagen sköta kontakten med media i första hand, berättar hon – eftersom det primärt är en norsk produktion. Hon lämnar kontaktuppgifter till Paradox, ett norskt filmbolag.

Film om Quisling baseras på prästens dagböcker

Så senare under måndagseftermiddagen lyfter filmens exekutiva producent, Jan Petter Dickman, på luren någonstans i Norge. Han skrattar åt LT:s spontanbesök vid inspelningsplatsen och berättar om den kommande storfilmen:

– Det är en film om Vidkun Quisling som var norsk nazist. Han tog makten i Norge under andra världskriget och är på många sätt en av andra världskrigets största förrädare, säger han.

Hur känsligt är det här ämnet för norrmän?

– Det är inte känsligt för Norge som nation för man hade den här stora rättegången efter kriget, så på många sätt har vi gjort upp med den delen av vår historia. Det var ju inte många som höll med honom under kriget, han var hatad. Han var Hitlers man i Norge, svarar Jan Petter Dickman.

Det har aldrig tidigare gjorts en film där Vidkun Quisling har varit en av huvudpersonerna, fortsätter han. Men det som är kanske mest intressant är hur filmskaparna har använt sig av en prästs dagböcker i berättelsen.

– Jag måste nästan avslöja en del av historien. När Quisling satt i sin cell insisterade han på att få tala med biskopen för själavård, men biskopen sa nej och skickade i stället en präst som heter Peder Olsen, säger Jan Petter Dickman.

Så fortsätter han:

– Den här prästen skrev dagböcker om samtalen med Quisling och de var en viktig källa i manusarbetet. Så vi vet ganska mycket om vad Quisling tänkte under den här tiden. För han ångrade ingenting. Eller gjorde han det?

Nääs slott populär plats för filmskapare

Filmteamet ledade länge efter rätt inspelningsplatser. Nääs slott skildrar väl miljön på 1940-talet som de är ute efter, menar Jan Petter Dickman. Men det är flera inspelningsplatser.

– Filmen börjar med att Quisling blir gripen, så följer vi honom efter det fram till hans dom och avrättningen efter kriget.

Filmen har biopremiär nästa år. Flera kända norska skådespelare medverkar i filmen och tv-serien, med Anders Danielsen Lie som prästen Peder Olsen, Lisa Carlehed som Quislings hustru och Gard B. Eidsvold som Quisling själv. Tv-serien har premiär efter filmen och ska komplettera den.

Detta var Quisling landsförrädaren

Vidkun Quisling (1887-1945), känd som den stora norska landsförrädaren, var regeringschef i Norge under Nazitysklands ockupation av landet, från 1942 till 1945. Han blev senare avrättad, dömd för bland annat landsförräderi och mord.

Det har inom skandinaviska länder vuxit fram ett begrepp, taget efter hans namn. En ”Quisling” syftar i dag på en person som samarbetar med fienden.

LÄS MER:SVT:s nya tv-serie spelas in runtom i Lerum

LÄS MER:Efter 36 års strävan – Hillefors grynkvarn i Stenkullen snurrar

LÄS MER:Godis och glass i stora lass i Johannas nya godisbutik

ANNONS