Rondellen i Gråbo snart klar: ”Blir jättefin”

Det har tidigare skett flera trafikolyckor vid korsningen på Gråbovägen, vilket fick Trafikverket att vilja rusta upp den med en ny rondell. Nu närmar rondellen sig sitt färdigställande – efter att ha stoppat upp trafiken på vägen i över ett halvår.
– Det blir jättefint, säger en Gråbobo med eftertryck.

ANNONS

Många oskyddade trafikanter färdas omkring Gråbovägen, som förbinder Stenkullen med Gråbo. Många av dem är skolbarn, menar Trafikverket, och vägen är sedan tidigare drabbad av trafikolyckor.

I fjol började Trafikverket att bygga en ny rondell i korsningen mellan Gråbovägen och Olstorpsvägen, i samarbete med Lerums kommun. Rondellen ska göra vägen säkrare.

– Jag tycker att det har gått bra, vi har hållit tidplan. Så det har varit ett lyckat projekt, säger Andrea Olson, projektledare vid Trafikverket.

Väghinder flyttades av trafikanter på Gråbovägen

I samband med bygget har Trafikverket sänkt hastighetsbegränsningen på vägen markant. Förbi rondellen har det varit 30, från tidigare 70.

Därtill har det gjorts så kallade frässpår i vägen, som tvingar fordon att sakta ner innan rondellen.

ANNONS

– Det är ett alternativ som vi använder oss av för att säkra trafiken. Det funkade inte med tillfälliga fartgupp, de flyttades på eller nyttjades inte på ett sätt så att hastigheten skulle hålla, säger Andrea Olson.

I över ett halvår har rondellbygget stoppat upp trafiken på vägen, något som irriterat många Gråbobor.

”Sveriges längsta rondellbygge”, skriver en Gråbobo på Facebook.

”Det verkar fan ALDRIG bli klart”, skriver en annan.

Vissa berättar att de suttit i kö i timmar. Andra vittnar om att frässpåren gett upphov till fordonsskador. Inte sällan har invånare också undrat vad som egentligen händer och lagt upp bilder på långa bilköer i sina lokala grupper. De har då fått påminna varandra om att det ju pågår ett rondellbygge.

”Nästa gång de ska bygga en rondell hoppas jag att de bygger en bro över hela arbetsplatsen innan så att vi slipper köerna”, skriver en Gråbobo.

Nu är rondellen emellertid mycket nära sitt färdigställande, berättar Andrea Olson. Förra veckan lades ny asfalt och frässpåren blev ett minne blott. Nu kvarstår bara några vägskyltar.

– Vi håller just nu på att riva de gamla busshållplatserna, det är det sista vi gör de här dagarna, säger Andrea Olson och tillägger att rondellen ska vara helt färdig på måndag.

Gråbobor glada för ny rondell

När LT pratar med två Gråbobor i samband med artikeln, är de positiva till rondellen.

– Det är ju jättebra att det blir en rondell där, det är en olycksdrabbad korsning. En rondell känns tryggare, säger en anonym Gråbobo.

En annan Gråbobor berättar:

– Visst har det varit köer och det har körts sakta över guppen. Men man har vetat om att det har varit där och vill man inte åka där så åker man runt. Och rondellen blev jättefin.

LÄS MER:Ny lekplats i Gråbo: ”För alla åldrar”

LÄS MER:Inga-Lisa Adler får gården utanför Gråbo att blomstra

LÄS MER:Festival på Nääs i Floda hedrar kvinnor världen över

ANNONS