Vändningen – rektor förnekar chilisprattet: ”De åt dem självmant”

En grupp barn på Torpskolan fick i sig världens starkaste chilisort för två veckor sedan – nu dementerar rektor Carolina Lundblad att det delvis skulle ha skett genom ett grymt spratt. I stället ska samtliga eleverna ha ätit chilin av egen vilja.
– De var och handlade och provade i kompisgänget, säger Carolina Lundblad.

ANNONS
|

Det var under måndagen för två veckor sedan som ett okänt antal elever på Torpskolan i Lerum fick i sig den ökända chilisorten Carolina reaper på skollunchen, vilket fick otrevliga följder.

Enligt initiala uppgifter hade flera av barnen fått i sig chilifrukten utan att veta om det. De hade blivit utsatta för ett elakt spratt av sina skolkamrater, hette det.

– De hade både lurat andra att käka det och gömt det i andras mat i matsalen. Så de spydde på toaletterna och en fick andnöd och vi fick skicka hem en som blev dålig, sade Janne Olsson, skolvärd vid Torpskolan, till LT förra veckan.

ANNONS

Rektorn: Grundat på hörsägen bland elever

Nu dementeras delar av historien av skolans rektor Carolina Lundblad. Det ska inte alls ha rört sig om något spratt, hävdar hon bestämt. I stället ska samtliga av barnen ha ätit den heta chilin – självmant.

– Det är några barn som har handlat och provat det här själva. Så de har inte lurats eller gett till någon annan. Alla som har provat det är medvetna om det, säger hon.

Efter att LT:s första artikel publicerades skrev Janne Olsson ett mejl till LT och förtydligade att det var elever på skolan själva som hade berättat för honom att det delvis skulle ha handlat om ett grymt spratt.

Carolina Lundblad hävdar emellertid att det är hörsägen bland elever – som till syvende och sist är ren rappakalja.

– Det har inte hänt, säger Carolina Lundblad.

Hur vet du det?

– Jag var i bamba när de provade (chilin) och ville ha mjölk, så jag vet, svarar Carolina Lundblad.

Hur uppstod hörsägen då?

– Jag kan inte uttala mig om det.

Hemköp satte åldersgräns efter kraftiga kroppsreaktioner

Flera elever kräktes av den kraftiga reaktionen. När Janne Olsson fick reda på var eleverna hade köpt den starka chilifrukten begav han sig till Hemköp i Lerum och berättade för butiksledningen vad som hade hänt.

– Då fattade vi att vi måste göra någonting för att få stopp på det, för vi vill inte att någon ska ta skada av den. Så vi tänkte först att vi tar bort den från hyllorna, sade Fredrik Lindqvist, handlare för Hemköp i Lerum.

Men så fick en medarbetare idén om att sätta en 18-årsgräns på den.

– Då kan de vuxna som vill ha den få den, men så stoppar vi det här skojeriet som den absolut inte är lämplig för, sade Fredrik Lindqvist.

Alltsedan 18-årsgränsen infördes i butiken har spratten på skolan upphört, det intygade Janne Olsson förra veckan.

Det är spridda uppgifter om hur många skolbarn som drabbades av den heta chilin. Initialt sades det ha handlat om mellan 12 till 15 barn, men Carolina Lundblad berättar under måndagseftermiddagen för Aftonbladet att det rör sig om högst en handfull.

LÄS MER:Elaka sprattet – gömde världens starkaste chili i skollunchen

LÄS MER:Här är skolan där eleverna gick ut med bäst betyg

LÄS MER:Handlarens list bröt stöldtrend: ”Ungdomar vallfärdade hit”

ANNONS