Politiskt stöd för bygget av en bordtennishall

Efter en snabb utveckling av bordtennisen i Lektorps IF är det stopp, klubben kan inte ta emot fler spelare. Lösningen: att bygga en bordtennishall på Lekstorpsvallen. LIF har fått ett första godkännande för bygglov och har politiskt stöd för projektet.

ANNONS
|

De senaste åren har varit en framgångssaga för Lekstorps IF. Damlaget har tillhört den yttersta eliten med SM-semifinalplatser både 2021 och 2022, medan herrlaget avancerat till division 1. Och inte minst har klubbens satsning på barn- och ungdomsverksamhet blivit en succé. Numera är Lekstorp den största bordtennisklubben i Västsverige, vilket LT uppmärksammade i en artikel i lördags.

Men det finns också en baksida av myntet.

– Vi växer så det knakar varje år men ändå får vi inte fler halltider då alla föreningar växer. Nu har vi har slagit i taket, säger Emil Pettersson, ansvarig ungdomstränare.

Svårt att flytta runt

Idag finns 150 aktiva spelare från pingisskola och uppåt, men nu har man inte möjlighet att ta emot fler. Träningstiderna i Hjällsnäshallens B-hall och idrottssalen i Röselidsskolan räcker inte till.

ANNONS

– Lokalbristen är det som sätter stopp nu, det är jättetrist, säger Jan Byström, ordförande i Lekstorp.

– Vi är inte ensamma i kommunen om att sakna träningstider, men vi har svårt flytta på oss eftersom vi behöver bord, barriärer och utrustning som vi inte kan inte släpa runt, fortsätter han.

8–10 miljoner kronor

En lösning på problemet närmar sig dock. Lekstorp har fått positivt förhandsbesked i miljö- och byggnadsnämnden för att bygga en bordtennishall i anslutning till det befintliga klubbhuset på Lekstorpsvallen. Hallen ska bli cirka 30 x 25 meter och beräknas kosta mellan åtta och tio miljoner kronor.

– Vi hoppas att kommunen kan komma in och stötta, det är ändå en kommunal angelägenhet och vi kan göra det relativt billigt i och med att vi kan nyttja befintliga våtutrymmen, kök och duschar, säger Jan Byström.

LIF har gjort ett handlingsprogram och inom den närmsta månaden ska man träffa politikerna. Redan i dagsläget uttrycker kommunalrådet Viktor Lundblad, Moderaterna, sitt stöd.

– Vi vet att vi har en hallskuld och ska se vad vi kan göra för att underlätta för Lekstorp. Tillsammans med Socialdemokraterna har vi sagt att vi ska titta vidare på det här och föra in det i nästa års budget, säger han.

Kommunalrådets tre scenerier

Viktor Lundblad ser tre olika scenarier framför sig:

• Lerums kommun bygger hallen. Det positiva med detta alternativ vore att kommunen förfogar över sin egen fastighet, då Lekstorp arrenderar marken. Om intresset för bordtennis sjunker går det att använda lokalen till annat.

– Nackdelen med det är att föreningen förlorar inflytande, även om hallen byggs för att klubben ska använda den till pingis, säger Viktor Lundblad.

• Lekstorp bygger hallen. Fördelen vore att klubben förfogar över hallen och har inflytandet, medan nackdelen är att man skulle äga en byggnad som ligger på kommunens mark.

• Lerums kommun och Lekstorp delar på kostnaden.

– Kanhända finns en samfinansieringslösning som vi kan titta på, exakta detaljer kring det får vi se, säger Viktor Lundblad.

Lekstorps vision

I Lekstorp ser man fram emot de nya möjligheter som en ny hall skulle medföra. Klubben vill starta pensionärs- och parapingis (för spelare med funktionsnedsättning), samt erbjuda traktens ungdomar en lokal att umgås och spela bordtennis i innan träningarna kommer igång på eftermiddagarna.

– Det här är vad vi ser framför oss, det är vår vision, säger Jan Byström.

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

LÄS MER:Lekstorps IF gick från tynande tillvaro till störst i Västsverige

LÄS MER:Efter tredje raka JSM-segern – nästa år kan Matilda bli historisk

ANNONS