Efter tredje raka JSM-segern – nästa år kan Matilda bli historisk

Ryggproblem, tveksam form och ett självförtroende som är naggat i kanten. Matilda Hansson har några tuffa månader bakom sig, men när det vankas svenskt mästerskap går det alltid att lita på den 19-åriga Lekstorpsspelaren. Hon tog sin tredje raka seger i junior-SM och nästa år kan hon bli ensam om att ta fyra titlar.

ANNONS
|

Uppladdningen inför SM i Eslöv var näst intill sämsta tänkbara för Matilda Hansson. En skada i ländryggen har periodvis hållit henne borta från spel sedan i julas och det har varit få träningspass med bordtennis den senaste tiden. Formen har av förklarliga skäl inte varit lika fin som när hon fick göra debut i seniorlandslaget i höstas, och självförtroendet har därmed heller inte varit på topp.

Inledningen av mästerskapet blev heller inte vad Matilda Hansson hoppats på när hon åkte ut i kvartsfinal i senior-SM mot Tilda Johansson, en spelare som hon enligt sig själv borde slå. Sedan vände det, när det var dags för junior-SM var hon som vanligt svårstoppad.

ANNONS

Duons femte final

Turneringen följde ett välbekant mönster när hon till sist ställdes mot den nära vännen Rebecca Tveit Muskantor i final. De senaste fem åren har duon mötts i fem olika SM-finaler, två möten i 17-årsklassen och nu tre möten i 20-årsklassen. Den här gången tog Rebecca kommandot, men Matilda vände och genom fyra raka setvinster tog hon guldet efter segersiffrorna 4–2 i set.

Hon har därmed stått som segrare i fyra av finalerna, och då hon vunnit samtliga av duons finaler i 20-årsklassen tar hon sig in i en exklusiv skara. Bara tre damspelare – Linda Bergström, Marie Olsson och Jennifer Jonsson – har tidigare lyckats vinna SM för 20-åringar vid tre tillfällen.

– Nästa år är mitt sista år i 20-årsklassen, så vinner jag där har jag rekordet, det får bli målet, säger Matilda Hansson

Framtiden i Lekstorp oklar

Det är andra året Matilda vinner som Eslövspelare, även om Lerumstjejen fortfarande representerar Lekstorp i lagsammanhang. Åtminstone har hon gjort det fram tills nu. Vad som händer med Lekstorps lag i Pingisligan nästa säsong är oklart. Veteranen Jennifer Jonsson har aviserat att hon ska varva ner, och Matilda Hansson står inför en ny situation när hon tar studenten från bordtennisgymnasiet i Eslöv i vår.

– När skolan slutar kommer jag att behöva ett kontrakt så att jag kan försörja mig lite, säger hon.

Siktar mot ligor i Europa

I en tidigare artikel berättade Jörgen Hansson, lagledare för Lekstorps damlag och pappa till Matilda, att Jennifer och Matilda troligtvis var de enda spelarna i Pingisligan som spelade oavlönade den gångna säsongen.

– Sen är jag lite sugen på att spela utomlands också. Jag börjar med att kolla i ligor där jag kan dubblera med spel i Sverige, antingen Spanien eller Frankrike. Då skulle jag bli den spelare som är inköpt och få en annan press på mig, Lekstorp är min hemmaklubb där jag är väldigt tryggt hela tiden, så det kan vara bra steg att ta, säger Matilda Hansson.

Närmast väntar dock U21-EM nästa vecka och därefter en period med fokus på rehabilitering.

– Jag ska koncentrera mig på att få ordning på ryggen, säger Matilda Hansson.

Så gick det för Lekstorp i SM

D20

1. Matilda Hansson

Damsingel

5. Matilda Hansson

9. Jennifer Jonsson

Damdubbel

5. Jennifer Jonsson, Lekstorps IF/Annie Hedlund, Sjöbo BTK

Mixeddubbel

5. Jennifer Jonsson, Lekstorps IF/Marcus Johansson, Vetlanda BTK

9. Emil Pettersson, Lekstorps IF/Ellen Lann, Lekstorps IF

Paradubbel stående

5. Felix Hernborg, Lekstorps IF/Victor Gran, Åsa IF

Stående 8-klassen

Felix Hernborg utslagen i gruppspelet.

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

LÄS MER:Lekstorp missar SM-semifinal – nu krävs sponsorer

LÄS MER:Sveriges bästa klättrare väljer Grepp – Lerumsborna mer svårflirtade

ANNONS