Sveriges största padelprofil till Lerum

Hyllad i vissa läger – kritiserad i andra. Med sin utåtriktade och provokativa stil har den tidigare fotbollstalangen Hami Golestan vuxit fram till Sveriges stora padelprofil, nu gör han sällskap med landets bästa damspelare i Lerums Padelcenter.

ANNONS
|

Så sent som förra veckan skrev LT om Lerums Padelcenters nyskrivna kontrakt med Amanda Girdo, Sverigeettan som närmar sig världseliten. Nästa stora värvning skulle inte dröja länge, förra veckan gjorde man klart med Hami Golestan. Även om han också är på frammarsch i rankinglistorna tillhör han ännu inte den yttersta Sverigetoppen, men det är den 30:e rankade 30-åringen som hörs och syns mest.

– Det känns helt magiskt, igen, nu har vi visat att lilla Lerum återigen kan locka hit en av Sveriges bästa spelare. Och framför allt är han den största profilen, säger Daniel Molin, hallchef i Lerums Padelcenter.

ANNONS

– Hami är den ende spelaren i eliten som inte har någon bakgrund inom en racketsport och han vill inte ha det som i tennisen, tyst och med fina kragar, utan han vill bjuda på en show och röra om i grytan, fortsätter han.

Show viktigare än vinst

Nej, tyst är det varken på eller vid sidan av banan när Hami finns i närheten. Kvickheten sitter lika mycket i munlädret som i benen, och att han trampar på en motionscykel under intervjun påverkar inte intensiteten i konversationen ett ögonblick.

– Sporten behöver inte bli exakt som tennis, säger Hami Golestan, och bekräftar bilden som hallchefen ger av honom.

Hur viktig är showen?

– För mig har det någonstans varit viktigare, tyvärr, att det ska vara roligt att kolla på än om jag faktiskt vinner, det kan vara min akilleshäl ibland. Men man måste också skapa något runtom, visa känslor, i alla viktiga sportögonblick som man kommer ihåg har någon skapat känslor, så jag tror på det. Sen har jag blivit lugnare, men det skulle nog inte padelförbundets domare hålla med om, svarar han och skrattar.

Stor fotbollstalang

Hami är flitigt förekommande på padelsajter, sociala medier, i reklamsammanhang och poddar. Men de äldsta klippet har ingenting med padel att göra, på Youtube finns ett närmare 20 år gammalt inslag från Lilla sportspegeln där en cirka tolv år gammal Hami har lekstuga på fotbollsplanen.

– Haha, din jävel, du hittade det, det är högst förbjudet att hitta det klippet.

Snabbfotad med suldraget som specialfint får Hami motståndarna att likna statister och i inslaget berättar han om sina drömmar om att någon gång spela i en europeisk storklubb. Fotbollskarriären tog dock stopp i division 2, ett misslyckande med Hamis mått mätt.

– Jag fick hela tiden höra att du är så fucking bra, det du gör med en boll kan ingen göra. Sen levde jag på det länge och var i Gais och trodde att jag var något.

Blev gnetaren i padel

När Hami sedan hittade till padeln för fem år sedan var situationen en helt annan.

– Här har jag ingen talang, för jag har ingen racketbakgrund. Så här är jag bara gnetaren, den som tränar två gånger om dagen, den som tränar hårdast av alla. Så det här är som en revansch för mig faktiskt.

Att Hami inte följer mönstret med en tenniskarriär i ryggsäcken är också något som han påpekar ofta, gärna på ett utmanande sätt. ”Det bästa är att det inte är ett tennismärke”, skrev han till exempel nyligen när han gjorde klart med en ny sponsor. Och ”jakten på tenniseliten” är en enmanskampanj han sprider vitt och brett.

– Det är på skoj, jag är ändå kompis med tennisspelarna, och det är David mot Goliat.

Inte en i gänget

Samtidigt kände han sig styvmoderligt behandlad i början.

– ”Har du inte spelat tennis?” Då fick man inte vara med, jag vill visa att de inte har patent på sporten.

Så det finns ett allvar i det?

– Ja, det är allvar i det, den diskussionen har jag haft många gånger i poddar och dylikt.

Kontroverserna kring Hami fick till och med Youtube-kanalen Studio padel att genomföra en omröstning, där de frågade om folk ville ha mer eller mindre av Hami Golestan.

– Det var 70 procent som ville ha mer och 30 procent som ville ha mindre. Men då ska man komma ihåg att det gick att se vem som röstade vad, så egentligen var det nog 50/50.

Ingen död fisk

I sin nya omgivning har han dock fått ett varmt välkomnande, och det är inte bara hallchefen som jublar åt nyförvärvet. Här finns fullt med barn som följer idolens exempel, som drar upp shortsen högt upp på låren och skriker Hamis patenterade ”vamoeee”. Stämningen är en stor anledning till varför han valt Lerums Padelcenter.

– Det är som en go fritidsgård, vi har jävligt kul, och det har jag saknat. Inom padeln har det varit lite dystert var man än kommit den senaste tiden, folk räknar pengar och är dystra helt enkelt. Det känns som om alla andra hallar är som döda fiskar som bara åker med strömmen, men här går de mot strömmen och satsar.

LÄS MER:”De gasar när andra bromsar” – därför väljer padelstjärnan Lerum

LÄS MER:Nya loppet – kan vara Sveriges snabbaste bana

LÄS MER:Tung start – sedan tog Maja brons i ungdoms-OS

ANNONS