I dag i Lerums kommun kan det vara så mycket som 18 barn på 1-3 år samt upp till 24 barn på 4-5-årsavdelningar. Politikerna som styr i Lerum har som mål att ha ett lågt antal barn i förskolegrupperna samtidigt som de vill behålla och kompetensutveckla personalen.
Nu vill vi i Sveriges Lärare Lerum veta hur detta ska gå till i en redan ansträngd ekonomi där förskollärarna inte ges förutsättningar för att bedriva sitt uppdrag?
Riktmärke från Skolverket om barngruppernas storlek i förskolan ser ut såhär:
1–3 år: 6–12 barn
4–5 år: 9–15 barn
Rekommendationerna kring barngruppernas storlek återinfördes 2016 med stöd från både forskning och fackförbund. Norge lagstiftade om barngruppernas storlek 2018 och nu är även Finland på väg att göra detsamma.
Här i Sverige går vi snarare åt andra hållet då barngrupperna i förskolan rapporteras vara större än någonsin. Regeringen vill i sin budgetproposition att huvudmännen, det vill säga främst kommunerna, inte längre ska behöva ta hänsyn till barngruppernas storlek för att få del av de riktade statsbidragen för kvalitetsåtgärder i förskolan.
Nu är det dags att reagera och stå upp för förskolan så våra barn får den trygga och lärorika starten i skolsystemet de har rätt till. Vi i Sveriges Lärare kräver nu att regeringen föreslår till riksdagen att lagstifta om ett maxtak för barngruppsstorleken och en lägstanivå för personaltätheten.
Sveriges Lärare Lerum
LÄS MER:Vad är egentligen en rimlig lägstanivå för barnomsorgen?
LÄS MER:Förskolebarn flyttas runt efter brand - föräldrar kritiska
LÄS MER:Efter Leos försvinnande i Floda – förskolan skärper rutinerna