Efter Leos försvinnande i Floda – förskolan skärper rutinerna

Leo Ivanson, 2, gick ut från förskolans grind i Floda – men ingen märkte att han var borta. Nu inför förskolan hårdare rutiner, bland annat efter att ha upptäckt att flera grindkedjor saknas på skolgården.
– Förtroendet är väldigt skadat, säger Jennie Ivanson, mamma.

ANNONS

Det var under onsdagen för två veckor sedan som Leo Ivanson, 2, försvann från Berghults förskola i Floda, något som LT berättat om tidigare. Pappa Nils Ivanson hittade sonen av en slump, ståendes utanför familjens bostad, när han kom hem från ett besök på vårdcentralen med bonusdottern.

Nu meddelar förskolan att de inför skärpta rutiner för att undvika liknande händelser i framtiden.

– Vi har haft många samtal på vår förskola, som pågår hela tiden, om hur vi kan förbättra rutinerna. Vi har skrivit ner nya rutiner i handlingsplanen, både för medarbetare men också för vikarier, säger Ulrika Strömblad, rektor vid Berghults förskola.

Hon berättar att rutinerna framöver ska finnas på pränt på varje avdelning – så att man enkelt kan ”sätta dem i händerna” på vikarier.

Jennie Ivanson, Leos mamma, berättar att hon har haft löpande kontakt med skolledningen efter försvinnandet – men är fortsatt kritisk.

Åsikter om säkerhetsrutiner

Bland annat blev de båda föräldrarna inbjudna till ett möte på skolan, berättar föräldrarna för LT. Där fick de ta del av skolans säkerhetsrutiner och svara på frågan hur skolan kunde återfå deras förtroende.

”Man behöver ta det här vidare.”

Pappa Nils Ivanson hade en del åsikter om hur skolan kunde förbättra sina rutiner när ett barn försvunnit.

– Om ett barn försvinner tycker jag att de första platserna man ska leta på är vid den närliggande bäcken och bilvägen, för det är ju de farligaste platserna, säger Nils Ivanson, bland annat.

Några dagar senare fick föräldrarna ett mejl från skolan. Föräldrarna berättar för LT att skolledningen har lyssnat in deras förslag, av allt att döma.

– Det var handlingsplaner och nya upprättade krisplaner. De har samlat all personal och informerat medarbetarna om vad som gäller. De har upprättat dokument för vikarierutiner och ska gå igenom allt på deras nästa arbetsplatsträff, säger Jennie Ivanson och fortsätter:

– De har också beställt nya kedjor till grindarna.

Kedjor saknades

Ulrika Strömblad bekräftar att skolan har beställt nya kedjor. Efter Leos försvinnande gjorde vaktmästaren en inspektion av grindarna – och upptäckte då att flera kedjor saknades.

– Alla grindar på våra gårdar ska ha kedjor och lås, säger Ulrika Strömblad och fortsätter:

– Kättingarna är ju lite för att ge oss dubbelsäkerhet, men första skyddet är att försöka stänga grinden.

Grindarna vandaliseras regelbundet av ungdomar, som stjäl kedjorna, berättar hon.

Skadat förtroende tar tid att laga

Trots förskolans nya rutiner vill föräldrarna inte ropa hej än, menar Jennie Ivanson. Än så länge innebär skolans mejl inte mycket mer än ord på en skärm.

– Det verkar som att det händer grejer nu. Sedan är det skillnad på att det mejlas något och att det faktiskt sätts i bruk. Nu är det teori men i praktiken kommer det ta ett tag innan det märks på personalen. Det är alldeles för tidigt att säga någonting om än.

Kommer ni att ta det här vidare ytterligare?

– Det här är ingenting som jag tänker att man kan släppa, utan man behöver ta det här vidare. Så det kommer jag att göra, svarar Jennie Ivanson och tillägger:

– Men det behöver inte ske på en dag. Så länge man ser att arbete pågår och att något faktiskt händer så känner jag just nu att jag är fine med det.

Kloka tankar

Dagarna efter försvinnandet valde pappa Nils Ivanson att ta föräldraledigt, de vågade inte lämna Leo på förskolan. Nu är pojken tillbaka på förskolan – mamma Jennie berättar att han trivs med sina kompisar där.

– Förtroendet är väldigt skadat, men jag kan se att de nu gör ett försök att lyssna. Skolan kommer löpande att mejla deras strategier, så får vi se vart det bär hän, avslutar Jennie Ivanson.

Ulrika Strömblad berättar också att skolan kommer att vara tydligare mot föräldrar att de ska stänga grindarna efter sig.

Vet ni hur Leo tog sig ut?

– Någon hade glömt att stänga grinden, svarar Ulrika Strömblad.

Hur upplever du att samtalen med föräldrarna har gått?

–Jag tänker att sådana här händelser väcker väldigt mycket känslor i oss alla och jag har försökt att vara öppen för deras förslag och lyssna till deras tankar. Det här är något som vi gör tillsammans. De har väldigt kloka tankar på vad vi kan göra för att utvecklas och jag har försökt att göra dem väldigt delaktiga.

LÄS MER:Leo, 2, försvann från förskolan – gick hem till familjens hus

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

LÄS MER:Inbrottstjuvar greps på bar gärning i Stenkullen – förskolepersonal larmade

ANNONS