Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

Den planerade storskolan i naturområdet Norra Hallsås i Lerum har ritats färdig. LT har fått ta del av illustrationerna och pratat med chefsarkitekt Joakim Kaminsky om utmaningarna.

ANNONS
|

Tegelsten, smart barnavlämning och ”elevtorg” i stället för långa skolkorridorer – det är några av inslagen som presenteras för den planerade storskolan, i skogen i Norra Hallsås, Lerum.

Det tog omkring två år för arkitektfirman Kaminsky arkitektur att rita färdigt skolan som kommunen vill bygga – nu kan de presentera sina färdiga illustrationer.

– Det är inte jättemånga skolor i Sverige som byggs i den här skalan varje år, konstaterar Joakim Kaminsky, chefsarkitekt vid Kaminsky arkitektur.

Han har ritat skolan tillsammans med fyra av sina medarbetare, berättar han. Men processen från start till slut har inte varit utan hinder.

ANNONS

Bränd lera

Arkitekterna har från början utgått från en rad önskemål som en skara pedagoger i Lerums kommun har författat, och skisser har därefter bollats fram och tillbaka mellan grupperna. Till slut har ritningarna landat rätt.

– När man ritar en skola som finansieras med våra gemensamma resurser, alltså skattepengar, så är det alltid en balansgång. Vi måste beakta kostnaden, samtidigt som det också måste vara en kvalitativ byggnad som ska hålla i hundra år – och dessutom ska det vara goda lärandemiljöer, förklarar Joakim Kaminsky.

Joakim Kaminsky, chefsarkitekt vid Kaminsky arkitektur, som har designat den planerade skolan i Norra Hallsås.
Joakim Kaminsky, chefsarkitekt vid Kaminsky arkitektur, som har designat den planerade skolan i Norra Hallsås. Bild: Jan Töve

Kaminsky har flera skolor i bagaget, bland annat Kollaskolan i Kungsbacka. Men en sak som utmärker skolan i Norra Hallsås är omgivningen.

– Det som är speciellt med den här skolan är att det är en skola som ligger i naturen och att det är en del sluttningar i området. Man vill gärna designa ett hus som ligger fint i terrängen, anpassar sig till i terrängen och passar in i den. Så vi har valt att arbeta med tegel, som är ett naturligt material, eftersom det är bränd lera, säger Joakim Kaminsky.

Ska motverka mobbning

Arkitekterna har också lagt ner mycket omsorg på infrastrukturen kring avlämning och hämtning av barn, fortsätter han. Skolan är utformad för att kunna äntras från olika håll på morgonen, samt för att trafikstockning ska kunna undvikas på morgnarna.

De har också tänkt till när det kommer till skolmiljön.

– För 50 år sedan skulle man ha byggt långa korridorer med klassrum på varje sida. Nu bygger man arenor, kan man säga, och i en arena samlar man ungefär fem stycken klassrum kring ett elevtorg, säger Joakim Kaminsky.

Så fortsätter han:

– Tanken är att inte ha några korridorer som bara tar yta, där det finns risker för mobbning och gömda hörn. I stället arbetar vi med torg där man kan vistas och hänga. Och omkring det har man klassrummen. I andra delar av skolan har man de här ämnesspecifika salarna, som bildlära och slöjd och så.

Skogen är en lekplats

Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, känner sig nöjd med skolans naturliga läge.

– Jag gick själv på Almekärrsskolan i Lerum när jag var barn och någonting som jag minns tillbaka på med glädje är just skogen runtomkring, säger han och fortsätter:

– Visst fanns det en fotbollsplan och lekplatser på skolgården, men det var skogen som jag och mina kompisar sprang runt och lekte i. Det glädjer mig väldigt mycket att en stor del av skogen kommer att vara kvar uppe i Norra Hallsås för barnen att leka i.

LT har också sökt Renée Bengtsson (S), ordförande i utbildningsnämnden, samt Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Ingen av dem vill kommentera illustrationerna än, då ingen av dem har sett dem.

LÄS MER:Beskedet – skolan i Norra Hallsås får klartecken att byggas: ”Överkörd”

LÄS MER:Lerums kommun rev skogen – innan skolan i Norra Hallsås fått lagligt stöd: ”Respektlöst”

LÄS MER:Anrika skolan i Lerum läggs ned – ska användas för gymnasieelever

ANNONS