Babyboom i Lerum ökar behovet av ny förskola: ”Äntligen”

Många bebisar föddes till Lerum under pandemin – nu ställs höga krav på kommunens förskolor, som får tänja sina barngrupper för att alla ska få plats. Som ett första steg att avhjälpa trycket ska en helt ny förskola byggas i Lerum.

ANNONS
|

Det blev en babyboom i Lerums kommun under året 2021, det konstaterar Renée Bengtsson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

– Det är ”pandemibarn”, säger hon och hänvisar till att många blev gravida under covid-19-pandemin.

Den stora barnkullen har tvingat förskolor i kommunen att tänja på barngruppernas storlek – alla får inte plats.

Det är emellertid ingen långsiktig lösning, betonar Renée Bengtsson vidare. Därför vill kommunen nu bygga en helt ny förskola vid Kring-Alles väg, i Hallsås, ett område där behovet beskrivs som särskilt stort.

– När vi får bygga den här förskolan på Kring-Alles, då kan vi infria vårt vallöfte om att det ska vara mindre barngrupper i förskolan, säger Renée Bengtsson.

ANNONS

Ett dilemma mellan närhet och stora barngrupper

Skolbyggnaden föreslås bli tre våningar hög, med tillhörande skolgård och parkeringsplats. I dag är det en grönyta där förskolan är tänkt att resas.

Där står en syrenbuske, några lövträd och sly. En kvinna promenerar genom grönskan med sin hund när LT besöker platsen. På vintrarna syns barn åka pulka här.

På den framtida förskolan ska det finnas sex avdelningar med rum för totalt 120 barn, det gör detaljplanen tydligt. Nu är planerna ute på samråd, vilket innebär att grannar kan överklaga.

”Förskolorna har väntat.”

Renée Bengtsson berättar att det just nu finns ett dilemma i hur förskoleplatserna ska ordnas i området.

– För det första är det närhetsprincipen som gäller, man vill inte hålla på att skjutsa barn hur långt som helst. Och området Hallsås har två förskolor som i princip är fulla. Så då har man försökt pussla så att man kan utöka storleken på barngrupperna, säger Renée Bengtsson.

Så fortsätter hon:

– Det är dilemmat, vad är viktigast: Att barn får plats nära hemmet eller att man har små barngrupper? Därför har de här barngrupperna blivit väldigt stora i år.

Kan ta två år innan förskola i Lerum är i bruk

Det är sex år sedan de första planerna på den nya förskolan stöptes. Nu pustar många ut när den närmar sig ett förverkligande, menar Renée Bengtsson.

– Äntligen. Förskolorna har väntat på den här förskolan på Kring-Alles. En stor anledning till att det är så stora barngrupper i Lerums skolor är på grund av att vi inte fått i gång bygget än. Så äntligen, säger hon.

Renée Bengtsson tror att det kan ta upp till två år innan förskolan står helt klar.

– Det här gör att vi kan erbjuda föräldrar plats när föräldraledigheten är slut. Det gör också att vi behöver anställa fler förskollärare och barnskötare.

LÄS MER:Torpskolan ska utsmyckas av konstnär

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

LÄS MER:Striden om nya Torpskolan: Planer anklagas för lagbrott

LÄS MER:Giftiga gymnasiebyggnaden rivs: ”Äntligen”

ANNONS