Här besökte kungen Nääs slott – fick gåva av Lerums kommun

I dag, under fredagen, är det 50 år sedan som kung Carl XVI Gustaf tillträdde som kung över Sverige. Två år senare besökte han Nääs slott i Floda, och fick där ta emot en gåva av den dåvarande Lerumsbon Gunilla Sjögren.

ANNONS
|

Det var 48 år sedan, år 1975, som kung Carl XVI Gustaf besökte Nääs slott i Floda, Lerums kommun.

Kungen var då på så kallad Eriksgata, en tradition från medeltiden där nyvalda kungar måste resa genom varje landskap för att på så vis bekräftas som landskapens lagman.

En som som träffade kungen vid Nääs slott för 48 år sedan, var den dåvarande Lerumsbon och konstnären Gunilla Sjögren – som kungen dessutom fick en tavla av.

– Det var väldigt roligt för det var bara herrar. Så kändes det som att han tittade på den här tavlan. Där ser man att han blev förtjust i motivet, säger Gunilla Sjögren till LT.

ANNONS

Sol över Aspen någonstans i slottet

Det var verket ”Sol över Aspen” som kungen fick i gåva. Inför kungens vistelse hade Lerums kommun hört av sig till Gunilla Sjögren, som då hade en utställning i tingshuset i Lerum, och undrade om hon kunde tänka sig att tillverka till kungen en minnesgåva från besöket i kommunen.

– När kommundirektören ringde trodde jag att det var någon som skojade, att det var någon av mina kompisar. Men då var det så att jag hade haft en utställning i tingshuset i Lerum. Jag tecknade med nål och tråd och då var de så fascinerade över den tekniken, säger Gunilla Sjögren.

Hon växte upp i Sävedalen i Partille, men bodde själv i Lerum vid sjön Aspen mellan 1968 och 1976. På konstverket syns Aspen under en stor sol och en optimistjolle med rött segel. Verket är gjort med nål och tråd.

Var finns verket nu?

– Det finns på slottet någonstans, men jag vet inte var, säger Gunilla Sjögren och skrattar.

Kungen ville att musiken skulle sänkas

Hon minns ögonblicket för fotografiet, när hon tog kungens hand efter att kungen hade inspekterat hennes konstverk.

– När han hälsade på mig där, var det väldigt uppskattande, kände jag.

Så i sommar hände det otroliga – Gunilla Sjögren fick återses med kung Carl XVI Gustaf, under Göteborgs 400-årsjubileum. Mötet skedde på Gustaf Adolfs torg i Göteborg, i regi av länsstyrelsen, något som SVT Nyheter Väst också har berättat om.

Gunilla Sjögren berättar att det var fint att träffa kungen på nytt. Men kungen störde sig den höga musiken som spelades på torget, berättar hon.

– Då säger kungen till en kommunikatör på länsstyrelsen att: ”Kan de inte sänka musiken så jag hör vad Gunilla säger”, säger hon och skrattar.

Drottning Silvia berömde verket från Aspen

Gunilla Sjögren påminde sedan kungen om deras förra möte.

– Jag berättade att jag fick det här uppdraget av Lerums kommun och att jag trodde det var någon som skoja. ”Trodde du?”, sa kungen då.

Så fortsätter hon:

– Också berättade jag då hur det överlämnades och då tyckte ju Drottning Silvia att det var ett så fint motiv, med en positiv syn på tillvaron, du vet ”optimist”-jolle.

Var det ett kärt återseende?

– Ja, det var det faktiskt . Och att han var så intresserad, trots att han var irriterad på att musiken var stark i bakgrunden. Så han fick luta sig fram. Visst, så det var en väldigt fin upplevelse, svarar Gunilla Sjögren.

Firandet av kung Carl XVI Gustaf som Sveriges kung i 50 år pågår under fredagen och lördagen och avslutas med en kortege genom Stockholm. Firandet går att följa direkt på SVT.

LÄS MER:Förskolan Ängen invigdes i Gråbo – tvilling med Öxeryd

LÄS MER:Tio saker att göra i Lerum till helgen – något för alla

LÄS MER:Ljungviksskolan i Gråbo kritiseras av Arbetsmiljöverket

ANNONS