Mattcurling introduceras i Lerum – i samarbete med Lerums tennisklubb

Boule har fått konkurrens – även i Lerum. Det är stort intresse bland de olika pensionärsföreningarna när mattcurling introduceras på orten. Faller testet väl ut kan entusiasterna tävla på hemmaplan och slippa åka i flera timmar för att utöva sin sport.

ANNONS
|

Det är Tommy Esbjörnsson, från tennisklubben, tillsammans med Stellan Fransson, mattcurlare, som har tagit den nya sporten till Lerum. Man spelar i tennishallen på förmiddagarna när den annars så fullbokade hallen inte har många banor uppbokade.

Stellan Fransson har spelat ett par år.

– När jag och frun blev pensionärer ville vi hitta på något att göra. Vi hittade mattcurling och letade efter ställen där vi kunde prova på spelet, men det visade sig att det inte fanns någonstans att spela i närheten så vi åkte till Näset, säger han och fortsätter:

– Vi tyckte om att spela, och att umgås med människorna där, så vi har fortsatt. Även om det har varit väldigt bra så är det en lång bilresa varje gång vi ska spela, så om det här faller väl ut kan vi börja spela i Lerum istället.

Trevligt umgänge också

Projektet i Lerum startade med att Tommy Esbjörnsson tog upp idén i tennisklubbens styrelse, och det gjorde han efter att ha provat på sporten själv. Han hörde sig för med andra klubbar som har mattcurling och därefter har Lerums tennisklubb bestämt sig för att scanna av intresset i Lerum för att eventuellt kunna starta upp här.

– Och när vi hade pratat ihop oss sa vi att vi testar i Lerum, säger Tommy Esbjörnsson.

Initiativtagarna har bjudit in olika pensionärsföreningar, som PRO, SPF, och Aktiva seniorer, för provspelning. Och intresset har varit stort. Det är också tänkt att allmänheten så småningom ska få chans att prova på att spela. Och att tillräckligt många ska anmäla intresse så att det kan bli träning en eller förhoppningsvis två gånger i veckan.

– Det är kul att göra något som inte kräver vare sig stor förkunskap eller att man är igång med annan träning. Och sedan är det sociala också väldigt viktigt. Vi spelar inte bara utan tar en fika tillsammans och umgås också, säger Stellan Fransson.

Under första provdagen var det medlemmar i PRO som testade på sporten. Några hade spelat någon gång förut men för andra var det första gången, och de lärde sig väldigt snabbt hur man får iväg stenen på bästa sätt.

Kul och spännande

För Eva Borgemo var det första gången:

– Det är kul, konstaterade hon och fortsatte med ett leende:

– Men övning ger färdighet, tror jag.

Britt-Marie Rosin inflikar:

– Spännande att de tar hit spelet, jag har spelat en gång tidigare och tyckte först att stenarna var tunga, men sedan lärde jag mig hur man ska få iväg dem.

Och stenarna är tunga, de väger tre och ett halvt kilo.

Duon spelar tillsammans med Kent Johansson och Jan Rosin. Kent Johansson har spelat mycket tidigare medan det var andra gången för Jan Rosin.

– Och jag tycker att det är trevligt, det påminner lite om boulen, konstaterar den sistnämnda.

Mattcurling

Det var Carl-Åke Ahlqvist som gjorde innebandyn till den sport det är idag och han har även utvecklat konceptet mattcurling i sitt bolag Unicurl. Så här beskrivs spelreglerna:

”Det är inte alltid det behöver vara allvar när man spelar och då kan det vara bra att använda lite förenklade regler. Därför har vi tagit fram dessa förenklade regler som ändå gör det spännande och tilltalande att spela.

När spelare delats in i lag etcetera gå igenom följande punkter:

Det är alltid gula laget som spelar första sten.

En match spelas alltid i två omgångar. I första omgången börjar gult lag. När alla stenar spelats räknas poäng som tas med till omgång två. Omgång två startas av blå laget och när alla stenar spelats adderas poängen till föregående omgång. Slutresultatet påvisar vem som vunnit matchen.

Första stenen som spelas i varje omgång får inte träffas av den nästkommande stenen. När tredje stenen spelas får alla stenar träffa alla stenar. Träffas den första stenen diskvalificeras den spelade stenen och tas bort från mattan. Den träffade stenen återställs till sin ursprungsposition.

Man får inte slå ut motståndarsten från spelfältet då mattcurling inte är en kraftsport utan en taktiksport. Slår man ändå ut en motståndares sten diskvalificeras den spelade stenen och den tas bort från mattan.”

Källa: Unicurl

LÄS MER:Oskar från Lerum leder laget som vill bli bäst på Counter Strike

LÄS MER:Efterlängtat seglarläger blir av – efter långt coviduppehåll

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

ANNONS