Johan Rapakko från Gråbo har intresserat sig för norrskensfotografi i drygt ett år.

Så gjorde Johan för att fånga norrskenet i Lerums kommun på time lapse

Johan Rapakko är en av många fascinerade invånare i Lerums kommun som har lyckats fånga den senaste tidens norrsken på bild. Men inte alla har gått fullt lika långt som honom. Med hjälp av över tusen bilder gjorde han en färgsprakande ”time lapse”.

ANNONS

Se Johans filmklipp nedan:

Det är måndag kväll. Flera Gråbobor har kommit ut i den svala februarikvällen för att trängas vid Hjällsnäsviken – och kanske få en skymt av det omtalade norrskenet som kommit på gästspel över kommunens skyar de senaste nätterna.

Också Gråbobon Johan Rapakko, 39, står där med sin systemkamera och stativ.

– Kameran har en inställning som heter intervalltagning, som gör att den står och matar ett förvalt antal bilder över en viss tidsperiod, säger han.

Johan Rapakko hade besökt viken även föregående kväll och visste ungefär var det grön-röda skådespelet skulle dyka upp på himlavalvet. Han riktade linsen åt rätt håll.

ANNONS

– Sedan ställde jag in att jag ville ta 1 300 bilder, ställde in skärpan och körde igång, säger han.

Häftig effekt

Under två och en halv timma utspelade sig den färgsprakande dansen på himlen. Johan Rapakko startade kamerans intervalltagning vid 20.30 under måndagskvällen, men norrskenet kulminerade först en timma senare.

– Det gick ett ”oooooo” bland folkmassan när det väl lös upp, säger han och skrattar.

Strax före klockan 23 stängde han av kameran. Då hade skenet avtagit och allt fanns fångat. I time lapsen komprimeras två och en halv timmas fotografering till omkring en minut.

– I kameran bygger man upp hela sekvensen väldigt snabbt och man ser hur det växer fram. Och det blir ju en väldigt häftig effekt i det hela.

Ett resultat av hårt arbete

Johan Rapakko bor i Gråbo med två barn och sambo. Snart ska han börja jobba på folkhögskola som lärare i fotografi.

– Det ska bli jättekul, säger han och fortsätter:

– Det är ett resultat av ett hårt arbete, att folk har upptäckt att jag vet lite vad jag sysslar med. Sedan får man se hur en sådan kurs kan se ut.

LÄS MER:Norrskensfest i Lerum – invånare flockas till utkiksplatserna

LÄS MER:Niklas från Floda blir ansvarig för Sveriges bistånd till Ukraina

LÄS MER:Leo, 2, försvann från förskolan – gick hem till familjens hus

ANNONS