Skogsgallring i populärt friluftsområde väcker kritik

Inom kort ska kommunen gallra skogen i friluftsområdet i Norra Hallsås. Något som väcker starkt kritik från Lerums Naturskyddsförening.
– Det kommer göra marken mer eller mindre oanvändbar för de som bor här, säger Tommy Aronsson.

ANNONS
|

Placerade i skogsklädda sluttningar med ”orörd natur” in på knuten. Så marknadsförs flera av de nybyggda bostäderna runt Bergsslingan i Norra Hallsås. Snart får dock ordet ”orörd” strykas. I det angränsande friluftsområdet ska kommunen inom kort nämligen gallra ut träd med skogsmaskiner.

En åtgärd som Naturskyddsföreningen i Lerum bjöds in att ha synpunkter på tidigare i år – trots att den redan är beställd.

Låt bli, var föreningens slutgiltiga åsikt efter ett besök i området.

– Gallringen kommer göra mer skada än nytta, säger Tommy Aronsson från Lerums Naturskyddsförening.

Tillsammans med Mikael Sundström visar han runt i friluftsområdet, med start vid dammen vid Huldravägen. Magra tallar och ranglig lövskog växer tätt. Här finns både mindre våtmarker och säregna hällmarker, liksom mängder med blåbärsris och vältrampade stigar.

ANNONS

Att köra med tunga maskiner riskerar att göra mos av såväl blåbären som stigarna, menar de.

– Det förstår ju vemsomhelst att det inte bara är att köra här, på berghällar och i surdrogor. Det går inte att ta sig fram här på ett vettigt sätt, säger Mikael Sundström.

Kör genom bostadsområdet

Var maskinerna ska ta sig in och ut ur området ställer de sig också frågande till, då det på flera sidor omges av en rasbrant.

– Det går inte att köra ut åt något håll förutom genom det här bostadsområdet, säger Mikael och pekar på området söder om skogen på sin karta.

De magra träden som tas ut kommer knappast generera några större inkomster för kommunen, menar föreningen, kanske inte ens tillräckligt för att täcka omkostnaderna.

Att låta träden stå kvar skulle däremot kunna innebära vinster både för de boende och naturen.

– Desto längre det får stå desto mer biologisk mångfald får du, och desto mer ved för insekter. Samtidigt är det en kolsänka för växthusgaser. Tar du ner träden, då frigör man ju dem istället, säger Tommy Aronsson.

Ingen slutaverkning planerad

Lerums kommuns motiverar gallringen med att den är inskriven i kommunens skogsbruksplan, och syftar till att ge kvarvarande träd större möjlighet att växa. Den förklaringen ger Naturskyddsföreningen inte mycket för.

Gallringen borde ha utförts för minst 15 år sedan för att få den effekten, menar Mikael Sundström. Dessutom är det främsta syftet med större träd att få mer pengar för dem när de avverkar.

– Men det får de aldrig, det är ju ett friluftsområde, säger han.

Att det inte finns några planer på att avverka hela skogen längre fram, bekräftar också samhällsbyggnadsförvaltningen – via mejl. Trots upprepade kontaktförsök vill ingen på förvaltningen svara på tidningens frågor, vare sig på telefon eller under ett möte, med hänvisning till att flera personer behöver involveras i svaren.

Naturskyddsföreningen har fått visst gehör för sina synpunkter, påpekar Johan Benjaminsson, enhetschef för mark och GIS, i ett av mejlen.

– Vi kommer att glesa ut lite mindre på den mark Naturskyddsföreningen påpekat är mager tallmark. Hänsyn kommer även tas till befintliga stigar och kantzoner lämnas mot myr och blötmarker, skriver han.

Datum inte fastställt

När gallringen ska genomföras är ännu inte bestämt, men det blir innan året är slut och medan marken är torr för att minska risken för körskador, meddelar förvaltningen.

– Just nu pågår detaljplanering av området. Därefter kommer vi att gå ut med information till närboende vilka datum åtgärderna pågår, skriver Johan Benjaminsson.

Var i området skogsmaskinerna ska köras in och ut är inte planerat än.

– Men det finns äldre tidigare spår som kan användas från senaste gången det gjordes skogsåtgärder.

Om gallringsåtgärden går runt ekonomiskt kan förvaltningen inte heller svara på i nuläget.

– Gallring är generellt en åtgärd som går plus minus noll eller ger en mindre intäkt. Hur det blir för den här åtgärden vet vi först när arbetet är slutfört, skriver Johan Benjaminsson.

LÄS MER:Lerums kommun rev skogen – innan skolan i Norra Hallsås fått lagligt stöd: ”Respektlöst”

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

LÄS MER:Lerum i bottenskiktet på att skydda värdefull natur

ANNONS