– Den, den, den, den, och den.
Med en långskaftad borste som verktyg pekar Björn Strömberg snabbt ut de grepp som Hannes Puman får använda för att klara nästa problem på väggen. Hannes utför sedan sin återkommande ritual – han stirrar stint på greppen, som för att visa att han kommer att bemästra dem, samtidigt som han tar några korta, pustande andetag. Med en gymnasts smidiga och explosiva rörelser gör han sig sedan till en spindel på väggen.
Det stora målet som ligger framför 25-årige Hannes Puman är att kvala in till OS i Paris 2024. En viktig del av förberedelserna sker i Grepp i Stenkullen, där han tränas av Björn Strömberg, svensk förbundskapten och anläggningens ägare tillsammans med sin fru, Ewa Strömberg.
– Jag är här ett par dagar i veckan, kör tävlingsspecifikt och försöker ha kvalitativa pass, säger Hannes Puman.
Vad tycker du om Grepp?
– Väldigt bra, framför allt för att jag kan förbereda mig inför tävling i och med att Björn kan anpassa efter mig och andra som tävlar. Det är ganska sällsynt, för nästan alla andra klättergym drivs kommersiellt och anpassas bara efter den stora massan. Här är det bra både för dem som tävlar och tränar, och de som rekreationsklättrar.
Tuffa problem och hemmakänsla
För dagen har Hannes sällskap av William Persson Eriksson, en hårdsatsande Umeåbo som kom elva i SM nyligen. Närmare hundra mil hemifrån får han en annan klätterupplevelse än han är van vid.
– Jag gillar mitt gym hemma i Umeå också, men jag har börjat växa ur det lite, säger han.
Framför allt lyfter han fram de tekniska utmaningarna i Stenkullen.
– Det är hög kvalitet på allt från de tuffa problemen till de som ska vara de lätta problemen. Sen gillar jag hur gymmet är uppbyggt, öppet och med en hemmakänsla, och stämningen är jättefin, säger han.
Lokal utan begränsningar
Att det skulle bli en anläggning både för elit och motionärer fanns med i planerna redan från start. LT fick en guidad tur redan några månader innan invigningen hösten 2021. Då hade arbetet precis startat med att göra om 2 800 kvadratmeter betonggrå industrilokal till klättergym i gröna nyanser.
Med en yta stor som tre och en halv handbollsplaner finns inga begränsningar, påpekade Björn och Ewa vid tillfället. Och alla beståndsdelar som då fanns på ritningar förverkligades. Här finns 16 meter höga väggar, för ledklättring, som de gjorde plats för genom att gräva ut lokalens golv. Det finns en speciell avdelning för barn och nästan hundra meter löpmeter vägg för så kallad bouldering, den typ av klättring som Hannes Puman och William Persson Eriksson ägnar sig åt nu.
De håller dock till i en avskild studio som Björn ständigt bygger om för att anpassa efter de elitklättrare som kommer dit, och då inte minst efter Hannes behov.
– Vår ambition är att skapa en plattform där svensk klättring kan växa och då måste vi få hit de bästa klättrarna. Det kan finnas svåra problem på andra gym också, något enstaka här och där, men inte den här mängden. Vi vill ha hit alla, från nybörjare till de som klättrar i världscupen, säger Björn.
Finbesök från Japan
I rollen som förbundskapten har han anordnat flera landslagsläger i anläggningen och man har haft besök av flertalet kända ledbyggare, de personer som utformar väggarna. De har kommit från bland annat Danmark, Polen och Frankrike. I samband med att Grepp anordnade en stor tävling nyligen kom också en extra långväga gäst. Under ett Europabesök tog den japanska ledbyggaren Kaito Watanabe en avstickare till Stenkullen, och att få besök av en profil från Japan slår extra högt.
– Klättring är jättestort i Japan, 20 av världens 40 bästa klättrare bor i Tokyo, berättar Björn.
– Vi har skapat ett rykte utåt där vi är kända i Norge, Danmark, nere i Europa och ännu längre bort, fortsätter han.
Vad betyder det att alla dessa kända ledbyggare kommer?
– Att vi går back, säger Ewa Strömberg och skrattar.
Paret tycker dock att det är värt att öppna plånboken.
– Vi hoppas att folk får upp ögonen mer för klättring och för oss. Vi får inspiration av att ha alla dessa skickliga ledbyggare på plats och hoppas att de som klättrar här också får det. På sikt hoppas vi att det genererar pengar också. Det är inte så att vi satsar på att bada runt i pengar, men desto mer folk som kommer hit, desto roligare saker har vi möjlighet att göra, säger Ewa.
Cirka 400 medlemmar
Tillströmningen av nya klättrare ökar stadigt, men inte i önskad takt. I dagsläget har man runt 400 medlemmar och 150 barn i sin klätterskola, men det är inte nog för att få snurr på verksamheten.
– Vi skulle vilja få in nånstans mellan 2000 och 3000 fasta kunder, dit är det är bra bit kvar, konstaterar Björn.
En dov duns hörs från den mjuka mattan. William Persson Eriksson har ramlat ner från väggen. Igen. Att hålla jämna steg med Hannes Puman under ett träningspass är inte lätt. William har tveklöst gjort ett tappert försök, men efter det här fallet ligger han kvar som en utslagen boxare.
– I Umeå är det jag som är starkast, så det här är riktigt bra, säger William, sporrad av sin sparringpartner och den svåra klättringen.
OS-plats kan få stor betydelse
Även Hannes Puman har fått bekänna färg, och när passet egentligen är slut går han tillbaka för att göra nya försök på problem han gått bet på tidigare. Lyckas han med målet att ta sig till OS kan det få stor betydelse för hela Klättersverige, och ge Grepp en välbehövlig skjuts i jakten på nya medlemmar.
Björn Strömberg har allt mer insett vad tid i rampljuset under världens störste idrottsevenemang skulle betyda.
– Klättringen blev OS-gren 2020, men då hade vi ingen svensk med. Jag tror att det skulle betyda jättemycket att ha en svensk stjärna med som får synas på tv.
LÄS MER:Osannolik skada tätt inpå veteran-VM i Polen
LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup
LÄS MER:”De gasar när andra bromsar” – därför väljer padelstjärnan Lerum