Lekstorp missar SM-semifinal – nu krävs sponsorer

Lekstorp gjorde i helgen en stark slutspurt i Pingisligan, men insatsen räckte inte riktigt hela vägen till en ny SM-semifinal. Ekonomin avgör nu om klubben klarar av en fortsatt elitsatsning.

ANNONS
|

Med minsta möjliga marginal missade Lekstorp SM-semifinal. När de sista omgångarna hade spelats färdigt i helgen hade laget en poäng upp till Juno på den fjärde och sista slutspelsplatsen.

– Det känns riktigt surt, och är symptomatiskt för hela säsongen, säger lagledaren Jörgen Hansson.

Skador och sjukdomar har vållat stora problem. Till exempel har man saknat landslagsmeriterade Matilda Hansson på grund av en ryggskada. Hon spelade i helgen, men lite mer än det var tänkt då lagets nordirländska talang Sophie Earley blev fast i Frankrike på grund av en flygstrejk.

– Matilda var i bra form innan jul, men det var klart att det märktes att hon hållit upp ett par månader, säger Jörgen Hansson.

ANNONS

Två segrar räckte inte

Lagledaren radar också upp matcher under säsongen där Lekstorp har haft slagläge för att ta den sista, retsamma poängen som hade räckt till semifinal. Så sent som i helgens första match dök läget upp när Jennifer Jonsson missade två matchbollar i ett avgörande läge mot Köping.

Lekstorp fick inte med sig några poäng där, och till sist räckte det inte med att man sedan vann sina två avslutande matcher mot Frej och Lyckeby. Detta på grund av att Juno tog en oväntad seger mot tabelltvåan Halmstad i sista omgången.

– Vi var lite upprörda där för Halmstad spelade utan två av sina ordinarie spelare.

Är det kutym att göra det även om de är klara för slutspel?

– Ja, det är det när det är betydelsefulla matcher.

Lag med små resurser

Lekstorp missade därmed chansen att nå sin tredje raka SM-semifinal, och det återstår att se om laget kan fortsätta sin elitsatsning.

– Nu när säsongen är slut ska vi sätta oss ner och se hur vi ska göra, vi får ta oss en funderare.

Gråbolaget har med minimala resurser slagit sig in i den yttersta Sverigeeliten. Länge var man ensamma i Pingisligan med att spela utan utländska proffs. Den här säsongen har dock spelare från olika länder kompletterat den starka stommen bestående av Matilda Hansson och Jennifer Jonsson, som nyss avslutat en mångårig landslagskarriär.

Duons framtid i laget är nu oviss.

– Jennifer har börjat jobba och tränar inte lika mycket längre. Hennes egen känsla är att hon inte är riktigt lika stark längre, men hon håller med råge i Pingisligan. Under säsong kan hon tänka sig att hoppa in i vissa matcher men inte spela alla, det är i alla fall så vi pratat.

Och Matilda Hansson behöver en inkomst efter att hon tar studenten från bordtennisgymnasiet i Eslöv i vår.

– Hon behöver ett kontrakt, annars går det inte, det är väldigt ovanligt med spelare utan ersättning i Pingisligan. I år är det nog bara Matilda och Jennifer som spelat utan ersättning, säger Jörgen Hansson.

Jakten på sponsorer blir nu en avgörande faktor.

– Vi har hamnat i ett nytt läge med en hel del pusselbitar att lägga.

De egna talangerna inte redo

Lekstorps B-lag kunde i helgen fira serieseger i division 1, och därmed avancemang till Superettan. Men enligt Jörgen Hansson finns inga spelare av tillräckligt hög kaliber för att slussa in i A-laget.

– Vi har en fantastisk ungdomsverksamhet som vi fått fart på, men det finns inte möjlighet att ta in någon spelare som håller för Pingisligan, säger han.

Även Lekstorps herrlag avslutade sina serier i helgen. B-laget vann division 3 och är klart för division 2 nästa säsong, A-laget i division 1 fick det tuffare.

– Askim, som köpte in en högklassig polack inför de sista matcherna, vann bägge sina lagmatcher i helgen och gick förbi oss. Vi hamnade på en sjätteplats i serien och får nu försöka kvala oss kvar i serien mot två serietvåor från division 2, säger Emil Pettersson, en av spelarna i laget.

LÄS MER:Nya loppet – kan vara Sveriges snabbaste bana

LÄS MER:Sveriges största padelprofil till Lerum

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

LÄS MER:Lekstorps mål i helgen – en tredje raka SM-semifinal

ANNONS