Osannolik skada tätt inpå veteran-VM i Polen

Skador tillhör dessvärre idrottarens vardag, men att göra illa sig efter ett lopp är nästan osannolikt oturligt. Med en kraftigt stukad fot går Paulina Orell Sahlberg en kamp mot klockan inför veteran-VM i friidrott nästa vecka.

ANNONS
|

Strax innan veteran-VM utomhus i somras blev Lerumsbon Paulina Orell Sahlberg sjuk, men lyckades ändå ta en silvermedalj på 400 meter och ett guld i stafett. Sedan dess har träningen gått friktionsfritt och 42-åringen har aldrig känt sig starkare. Självförtroendet inför veteran-VM inomhus i Polen var därmed på topp – fram tills olyckan var framme under SM förra helgen.

På väg av banan hände något som inte fick hända.

– Banorna inomhus lutar lite, man går i spikskor som inte är så stabila, och plötsligt bara vek sig foten, säger Paulina Orell Sahlberg.

– Under ett lopp kan man skada sig, det kan hända, men efter ett lopp, det är så onödigt!

ANNONS

Alternativ träning

Med en kraftig stukning körde Paulina alternativ träning under en vecka, löpning med en speciell väst i vatten, och löpning hängandes i luften. Igår gjorde hon sitt första riktiga löppass efter skadan, med bättre känsla än hon trott med tanke på att det fortfarande är en blå och svullen fot hon springer på.

Så det är ändå en kamp mot klockan?

– Ja, det är absolut en kamp mot klockan, men det är inte värre än att jag idag skulle ha kunnat springa ett lopp hårt tejpad, eventuellt med lite smärtlindring, det kommer att gå.

Mästerskapet startar på måndag och avgörs i Toruń, en etablerad friidrottsstad med bra anläggning. Och målet – som fortfarande finns kvar – är nya medaljer. Gärna dubbla sådana.

– Jag har störst chans på 400 meter, på 200 är det mer jämnt men om jag får ut max och om bara foten vill kan jag ta medalj där också. Jag får koppla på lite jävla anamma.

Senior-SM är årets stora mål

Det stora målet för året är annars senior-SM i sommar, då hon får betydligt yngre konkurrenter att tampas mot. Men sedan comebacken till friidrotten för några år sedan har veteranen till och med blivit snabbare än hon var som hårdsatsande junior. På 400 meter häck, distansen hon siktar in sig på i SM, hade hennes resultat förra året räckt till en SM-final. Imponerande, inte minst i en gren som bygger på explosivitet.

– Det är lättare att vara äldre i långdistans, men en stor del i att jag gör det här är för att visa yngre att du inte behöver sluta när du fyllt 30.

LÄS MER:Sveriges största padelprofil till Lerum

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

ANNONS