Stjärnorna samlades i Mölndal på Svenska Parasportgalan

Sverige gjorde sitt bästa resultat på 20 år under Paralympics i mars. Under fredagskvällen var det dags för utövarna att hyllas för sina insatser – detta på Svenska Parasportgalan som hölls på Åbytravet i Mölndal. Då vann Fia Fjelddahl, från Lerum, pris som ”Årets förebild”.

ANNONS
|

Vid 17.30 rullades mattan ut vid Åbytravet och stjärnorna började göra entré. Bland de personer som gick röda mattan fanns bland andra alpina parasport-åkaren Ebba Årsjö, som i en tidigare intervju med GP berättat om hur svårt hon har haft att acceptera sig själv för den hon är. Och hur hon kämpar med sjukdomen ”Klippel-Trenaunays syndrom”.

Denna fredagskväll hade Årsjö chansen att vinna i kategorin ”Årets förebild”, samt ”Årets kvinnliga idrottare” där hon gick en kamp med Anna Beck (cykel) och Nicolina Pernheim Goodrich (judo) om priset.

”Våga ta platsen”

När kvällens konferencierer Per Skoglund och Maja Reichard äntrade scenen gjorde de det till applåder.

ANNONS

– Den här galan lyfter fram de som har nått hela vägen. De som står vid stora mästerskap och gör sitt yttersta i den största stunden, sa Skoglund i Aftonbladets sändning.

Reichard fyllde sedan i.

– Bara det här att hitta en plats, att känna att jag har mycket rätt att vara i simbassängen, skidspåret, judomattan.. Idrott handlar om glädje, det handlar om att prestera, att ha roligt och hitta sig själv.

Reichard har själv erfarenhet från parasporten. Hon har flera mästerskapsmedaljer i olika simgrenar.

– Det tog ganska många år för mig att känna att jag har samma rätt att känna mig lika mycket som simmare som Sarah Sjöström, Michelle Coleman eller Stefan Nystrand, sa Reichard och fortsatte:

– Jag skulle säga att den stora förändringen blev att alla andra där i simhallen såg och antog mig att jag har samma rätt som dem att vara där. Att det inte är konstigt att de gav mig en plats som jag gav dem. Sedan handlade det också om att jag skulle vara bekväm i det också. Att jag skulle sluta förminska mig själv och tycka att de hade mer rätt. Att man trygg i sig själv och våga ta den platsen.

Lerumsseglare blev årets förebild

När det var dags för att dela ut priset i kategorin ”Årets förebild” satt Fia Fjelddahl från Lerum vid bordet och var nervös. Och när konferenciererna meddelade att det var just Fjelddahl som vunnit priset kom seglaren upp på scenen och sa:

– Jag satt ju där (pekar på middagsbordet) och kände att jag inte ville komma upp för jag har suttit och vara nära att gråta varje gång någon annan har varit uppe på scenen. Och när de säger att jag “har blivit en stor stark människa” nu kan plötsligt jag vinna, det var exakt det jag kände 2016 och 2015 när jag åkte till Australien för att försöka kvala in till Paralympics.

Fjelddahl berättar om alla de gånger hon grät sig själv till sömns, dem gångerna hon föll i vattnet från segelbåten och de gånger hon kände att hon inte orkade hålla på med segling längre. Att bli tilldelad priset ”Årets förebild” sa Fjelddahl så här om:

– Det är stort i sig. Det kanske handlar om att man har egenskaper som gör att man får någon annan att känna “att jag också vill vara så” och om alla känner så, alla har ju någonting bra i sig, ja om hela världen blir bättre kommer inga problem finnas, säger Fia Fjelddahl på scenen och ler.

Alla nominerade till Svenska Parasportgalan 2023

Årets kvinnliga idrottare

Ebba Årsjö, alpint (Vinnare)

Anna Beck, cykel

Nicolina Pernheim Goodrich, judo

Årets manlige idrottare

Philip Jönsson, sportskytte

Zebastian Modin, längdskidor (Vinnare)

Aaron Lindström, alpint

Årets ledare

Fredrik Uusitalo, längdskidor

Henrik Bergqvist, alpint (Vinnare)

Peter Narup och Alison Kreviazuk, rullstolscurling

Årets prestation inom Special Olympics

Mike Malmer, Västerås judo (Vinnare)

Camilla Nilsson, FIFH Malmö

Isak Langfors, IFK Tumba/Uppsala Basket

Årets nykomling

Ellen Westling, friidrott

Arvid Skoglund, alpint (Vinnare)

Markus Lopez, paraishockey

Årets förebild

Ebba Årsjö

Hillevi Salomonsson, badminton mfl.

Fia Fjelddahl, segling (Vinnare)

Årets lag

Landslaget i rullstolscurling (Vinnare)

Mixed dubbel-landslaget i rullstolscurling

FIFH Malmös damlag goalball

LÄS MER:Kvartett från Lerum tog JVM-brons i cheerleading

LÄS MER:Kallduschen en självklar rutin för pojklandslagsspelaren Rasmus Nåfors Dahlin

LÄS MER:Sveriges bästa klättrare väljer Grepp – Lerumsborna mer svårflirtade

LÄS MER:”En sjukt skön känsla” – Wiggo Weinö efter USM-guldet

ANNONS