Giftiga gymnasiebyggnaden rivs: ”Äntligen”

Skolbyggnaden Häggen på Lerums gymnasium ska slutligen möta sitt öde och börja rivas i veckan, det meddelar kommunen.
– Det är första steget i en lång kedja, säger Göran Careborg, chef vid Lerums gymnasium.

ANNONS
|

Det var omkring tre år sedan som skolbyggnaden Häggen slutade användas på Lerums gymnasium. Orsaken var att gifthalterna i marken under byggnaden hade blivit för höga.

– Det har ju legat en kemtvätt där tidigare och det är från den som det finns klorerade lösningsmedel i marken, säger Andreas Stark, projektledare vid Lerums kommun.

Sedan dess har skolbyggnaden stått tom. Tidigare var det elever på estetiska programmen som studerade i Häggen – skolbyggnaden som utmärkte sig för sitt höga tak. Här fanns teaterscen, instrument, mörkerrum för fotostudier och musikstudio.

Häggen i Lerum börjar rivas inifrån

Nu studerar esteterna i andra lokaler på Lerums gymnasium och Häggen står på skolområdet som ett spöke från en svunnen tid.

ANNONS

– De eleverna som går här i dag har ju ingen koppling till Häggen, säger Göran Careborg, chef vid Lerums gymnasium.

Nu ska Häggen rivas, det meddelar Lerums kommun. Anledningen är att den nya gymnasieskolan ska resas på platsen i framtiden, något som LT berättat om tidigare.

Är det ett ”äntligen”?

– Det är ett bra uttryck, för det här blir ju ett bevis för att processen är i gång. Det är första steget i en lång kedja som kommer att löpa många år, svarar Göran Careborg.

Andreas Stark berättar att rivningsarbetet kommer att börja invändigt i Häggen – antingen i veckan eller under nästa vecka.

– Målet är ju att riva ner till bottenplattan, så hela byggnaden ska bort. Men först handlar det om lite inre sanering, inre demontering och inre rivning innan maskinerna kan komma och riva ner hela huset, säger Andreas Stark.

Sanering och provtagningar tar flera år

Så småningom kommer grävmaskiner att riva ner hela fasaden, men det är ännu oklart när den fasen inleds. Därefter kan förarbetet för den nya skolan ta vid.

– Att vi river den just nu är för att vi vill hinna sanera marken under huset till att detaljplanen (för den nya skolan) är klar. För vi vill hinna komma i gång och bygga den nya gymnasieskolan så fort som möjligt, säger Andreas Stark.

När sedan den nya gymnasiebyggnaden byggs, ska den befintliga huvudbyggnaden för skolan, Eken, stå kvar. Därefter ska elever lotsas över till den nya gymnasiebyggnaden och Eken ska rivas.

Senast i augusti ska Häggen vara borta, berättar Andreas Stark. Därefter ska kommunen göra provtagningar av föroreningarnas utbredning innan ett långt saneringsarbete kan påbörjas.

Det hela ska vara klart först om tre och ett halvt år.

– Som det ser ut nu är planen att det det ska vara klart till årsskiftet 2026-2027, så vi kommer i gång (med skolbygget) 2027, säger Andreas Stark.

Gifter i marken har mätts regelbundet

Göran Careborg berättar att det anordnades en avskedsceremoni för Häggen innan den slutade användas av skolan.

Fanns det en risk för eleverna med gifterna i marken?

– Nej, det har hela tiden mätts och jämförts med olika typer av värden. Så det har, vad jag förstått, ändå varit lugnt, svarar Göran Careborg.

LÄS MER:Anrika skolan i Lerum läggs ned – ska användas för gymnasieelever

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

LÄS MER:Torpskolan ska utsmyckas av konstnär

ANNONS