Elaka sprattet – gömde världens starkaste chili i skollunchen

Barn på Torpskolan i Lerum köpte världens starkaste chili – och gömde den på skolkamraternas lunchtallrik. Men det grymma sprattet var inte lika lustigt för barnen som drabbades. Nu har Hemköp satt 18-årsgräns på chilin.
– De spydde på toaletterna och en fick andnöd och vi fick skicka hem en som blev dålig, säger Janne Olsson, skolvärd.

ANNONS
|

Det var under måndagen förra veckan som omkring ett dussin elever på Torpskolan i Lerum fick i sig bitar av den ökända chilisorten Carolina reaper – somliga av dem utan att veta om det.

– De hade både lurat andra att käka det och gömt det i andras mat i matsalen. Så de spydde på toaletterna och en fick andnöd och vi fick skicka hem en som blev dålig, säger Janne Olsson, skolvärd vid Torpskolan.

LÄS MER: Såhär säger skolans rektorn om händelsen: Rektor förnekar chilispratt: ”De åt dem självmant”

Flera livsmedelsbutiker i Lerums kommun säljer extremt heta chilisorter – men ingen chili är så stark som den som Hemköp i Lerum tog in till sitt sortiment i mitten av augusti.

ANNONS

Uppskattas av chilifantaster

Carolina reaper beskrivs i Guinness rekordbok som just världens starkaste chilifrukt, med en styrka på omkring 1,5 miljoner Scovillegrader (jämför med vanlig Tabascosås som ligger på cirka 2 500 till 5 000 grader).

”Vi hade en som blev väldigt dålig.”

Föga anade butikens handlare Fredrik Lindqvist att den röda frukten skulle användas som ett elakt spratt bland barn på den närliggande skolan.

– Vi tog in den i butiken och spjutade upp den mot en vägg och sålde den. Och vi fick många glada tillrop från vuxna, att det var jäkla kul att få testa den. Det är lite en sådan grej som vissa chilifantaster har på sin lista att prova, för att få uppleva något utöver det vanliga, säger Fredrik Lindqvist.

När skolterminen startade upp fick elever på Torpskolan syn på chilifrukten i butiken och ville köpa den, berättar Fredrik Lindqvist. Butikspersonal uppmanade dem då att ta det varsamt.

– Vi sa att det här är extremt starkt så man tar det väldigt försiktigt. Och det spred ju sig då att vi hade de här chilifrukterna. Och tydligen så var det flera som kom in och köpte den på någon rast, säger Fredrik Lindqvist.

Fick agera snabbt

Så vid lunchtid under måndagen förra veckan kräktes flera elever på Torpskolan på grund av den häftiga kroppsreaktionen som orsakas av den extrema hettan i chilin. Någon hann inte ens in på toaletten och kräktes mitt i skolkorridoren.

– Jag pratade med vår skolsköterska och hon sa att det är ju inte alla som tål sådant. Har man astma kan man få andnöd. Så det kanske var ett roligt skämt för några men inte för alla, konstaterar Janne Olsson.

Var det någon som fick besöka sjukhus?

– Nej, det var aldrig så. Vi hade en som blev väldigt dålig, men han fick vård i sitt hem. Han blev helt likblek, svarar Janne Olsson och fortsätter:

– Men de spydde ju ner toaletter och grejer, och någon korridor. Men det var någon som hade tänkt till och sagt att man ska dricka mycket mjölk. Så det gick åt en hel del mjölk i matsalen den dagen.

Blev det någon polisanmälan?

– Nej, det har vi ju inte gjort. Hade det gått ännu värre hade man så klart gjort det. Men vi såg det inte som en rolig sak, det hade ju kunnat gå illa.

Janne Olsson fick agera snabbt den dagen, berättar han. Efter incidenterna hörde han rykten om att fler skolbarn skulle skaffa sig Carolina reaper och härma sprattet. När han så fick reda på var chilifrukterna kom ifrån, satte han av mot livsmedelsbutiken, som ligger i köpcentret Solkatten, och förklarade för dem vad som hade hänt.

– De var jättebra därborta. Han sa direkt i kassan att vi slutar sälja till ungdomarna, de är suveräna, säger Janne Olsson.

En gyllene mellanväg

För Fredrik Lindqvist fanns det inga tvivel om att något måste göras. Den första reaktionen var att sluta med försäljningen av chilifrukten.

– Då fattade vi att vi måste göra någonting för att få stopp på det, för vi vill inte att någon ska ta skada av den. Så vi tänkte först att vi tar bort den från hyllorna, säger han.

Men så fick en medarbetare idén om att sätta en 18-årsgräns på den, berättar han.

– Då kan de vuxna som vill ha den få den, men så stoppar vi det här skojeriet som den absolut inte är lämplig för, säger Fredrik Lindqvist.

Alltsedan 18-årsgränsen infördes i butiken har spratten på skolan upphört, det intygar Janne Olsson. Fredrik Lindqvist berättar att om spratten fortsätter, kommer chilin plockas bort helt.

– Jag pratade med skolan och bad dem säga till oss om det fortsätter på något sätt eller att man stjäl dem, då hade vi slutat sälja dem. Men sedan dess har det inte varit någonting. Så en 18-årsgräns på chili verkar funka, säger Fredrik Lindqvist.

När LT försöker köpa Carolina reaper i självscanningskassan blinkar det rött, och reportern behöver leggas.

– Det är inget lagkrav på något sätt utan det här är något vi gör för att hindra att det ska ske några konstigheter.

På Torpskolan har personalen pratat med eleverna om den potentiella faran med chilin.

Har en relation sedan tidigare

Det är inte första gången Torpskolan och livsmedelsbutiken Hemköp i Solkatten har med varandra att göra. För två år sedan berättade LT om en eskalerande stöldtrend bland ungdomar i centrala Lerum, där Hemköp var svårt drabbade.

Då gav handlaren Fredrik Lindqvist ungdomarna en chans att betala tillbaka för sina stölder och lovade att han i så fall inte skulle polisanmäla dem. Det ledde till en dominoeffekt där över 100 ungdomar stod i kö en dag för att betala tillbaka till butiken. Nyheten uppmärksammades sedan i flera andra medier i hela Sverige.

Dagen efter intervjun hör Janne Olsson av sig till LT via mejl. Han vill då tillägga att han inte kan garantera att vissa av barnen fick i sig den heta chilin på grund av att skolkamrater hade lagt ner den i maten i smyg – eftersom han inte såg det med egna ögon. Det är skoleleverna själva som har påtalat det för honom, vill han förtydliga.

Scovilleskalan

Scovilleskalan är en skala för att ange upplevd hetta hos födoämnen, särskilt chilipeppar. Eftersom smakupplevelsen av hetta beror på förekomst av kapsaicin anger Scovilleskalan egentligen halten av kapsaicin i det aktuella födoämnet. Värdena sträcker sig från 0 Scovillegrader för sötpaprika till 16 miljoner Scovillgrader för rent kapsaicin.

Källa: Nationalencyklopedin

15 000 000–16 000 000 – Ren kapsaicin.

9 100 000 – Nordihydrocapsaicin.

6 400 000 – Psycho Serum.

2 000 000–5 300 000 – Vanlig pepparspray.

1 569 300–2 200 000 – Carolina Reaper.

1 463 700 – Trinidad Scorpion "Butch T".

855 000–1 041 427 – Naga Jolokia, Bhut jolokia.

350 000–577 000 – Red Savina Habanero.

100 000–350 000 – Habanero.

100 000–200 000 – Rokotopeppar.

50 000–175 000 – Piri-piri.

50 000–100 000 – Thai, Malagueta, Chiltepin.

30 000–50 000 – Cayennepeppar, Bärpeppar, Tabascosås (scorpion).

10 000–23 000 – Serrano.

7 000–8 000 – Tabascosås (habanero).

5 000–10 000 – Wax Pepper.

2 500–8 000 – Jalapeño.

2 500–5 000 – Sriracha, Tabascosås (vanlig).

• 1 500–2 500 – Rocotillo.

• 1 000–1 500 – Poblano, Texas Pete.

600–800 – Tabascosås (grön).

500–1 000 – Anaheim.

100–500 – Pimento, Peperoni.

0 (Ingen hetta) – Paprika.

LÄS MER:Handlarens list bröt stöldtrend: ”Ungdomar vallfärdade hit”

LÄS MER:Vill etablera massivt industriområde vid Jerikotunneln

LÄS MER:Här är skolan där eleverna gick ut med bäst betyg

ANNONS