Det var under sensommaren i fjol som Annelie Ängdervik (MP), förtroendevald politiker i Lerums kommun, deltog i en otillåten demonstration i centrala Stockholm, enligt ett åtal från Borås åklagarkammare. Sammankomsten gick ut på att blockera biltrafik.
Annelie Ängdvervik åtalas nu misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten.
Klistrar fast sig i asfalten
Totalt medverkade mellan 70 och 100 personer i den otillåtna demonstrationen, enligt polisens förundersökningsprotokoll.
Demonstrationståget stannade upp vid en central korsning i Stockholm och stoppade biltrafiken. Åtalet gör gällande att Lerumspolitikern ska ha vägrat flytta på sig när polis bad henne.
”De klistrar fast sig i asfalten, de kopplar ihop sig med lås och kedjor, det tillkommer deltagare från sidan med mycket begagnade cyklar som används att kedja fast sig i, en stege kommer fram där de sätter fast sig själva. Alla åtgärderna var gjorda för att försvåra för polisen att avbryta deras aktion”, står det i förundersökningsprotokollet, som riktar sig mot totalt tolv personer.
Svarar inte polis
Efter en tid hade i stort sett all trafik stoppats på platsen, enligt polisen. När en polisbuss med högtalare basunerade ut order till folksamlingen att flytta på sig – vägrade vissa, varav Lerumspolitikern var en, enligt åtalet.
I polisförhör har Annelie Ängdervik, som också jobbar som lärare i Lerums kommun, svarat ”inga kommentarer” på samtliga av förhörsledarens frågor och hon förnekar brott. Hon medger emellertid för LT att hon valde att sitta kvar när polisen beordrade henne att flytta på sig.
– Eftersom klimatrapporterna gång på gång påvisar att vi befinner oss i ett klimatnödläge så anser jag att det är min moraliska skyldighet, både som mamma, lärare och medborgare, att göra vad jag kan för att få upp den här underprioriterade frågan på bordet och på agendan. Så jag anser att jag gör min moraliska plikt, helt enkelt, eftersom samhället och staten sviker, säger hon.
Är det här det bästa sättet att få till en förändring, tycker du?
– Jag lutar mig inte så mycket mot vad jag själv tycker och lutar mot den forskning som finns och stora samhällsförändringar har bara skett inom civil olydnad, så det är den forskning jag lutar mig mot. Sedan kan man i efterhand inte veta om det är det bästa. Det får framtiden utdöma. Men att stå tyst vid sidan om och bara titta på, det är inget jag vill göra.
Att stå vid sidan och bara titta på – är det alternativet?
– Ja, det är det som är alternativet. Det som jag gör i dag, förutom att jag suttit på gatan, är att skriva insändare och engagera mig politiskt. Det har försökts i 30-40 år och det har inte lett någonstans, så det är väl det här som finns kvar: Att använda sig av fredlig civil olydnad.
Anser du det vara värt att störa viktiga samhällsfunktioner vid ett sådant här tillfälle, som ambulans, räddningstjänst och polis?
– Man kan också vända på frågan och fråga hur många gånger en journalist åker ut till Arlanda och frågar någon som beställt en charterresa till Teneriffa om de tycker det är värt den resan när de bidrar med utsläpp som leder till att folk dör.
Nu är det inte de personerna som intervjuas. Om du får svara för ditt eget agerande?
– Jag tycker det är rimligt att sitta på en väg när mina barn riskerar att inte få en dräglig framtid. Att sitta på en väg i tio minuter är mer än rimligt. Så länge jag gör fredliga saker tänker jag att vi behöver störa. Vi behöver störa makthavare och behöver störa de medborgare som inte har förstått och som inte har fått tillräcklig kunskap.
Du är också lärare, hur kanaliseras ditt engagemang i ditt yrke?
– Mitt klimatengagemang håller jag på med på min fritid. Men som lärare så står det ju faktiskt i mitt uppdrag att jag ska fostra aktiva samhällsmedborgare som också får den kunskap och färdighet som krävs för att främja en hållbar utveckling och en hållbar livsstil, så jag ska ju undervisa om detta. Alltså jag ska undervisa om hållbar utveckling och hur eleverna också kan bli aktiva samhällsmedborgare när det gäller hållbar utveckling.
Annelie Ängdervik berättar att hon har startat upp en klimataktivistgrupp avsedd för lärare.
I fjol åtalades en grupp aktivister för en liknande demonstration, som ägde rum i Stockholm samma månad. Demonstrationen ledde då till att fyra ambulanser inte kunde komma fram, enligt åtalet, och aktivisterna var därmed misstänkta även för brottet sabotage.
LÄS MER:Man döms till fängelse efter köttstöld i affär i Lerum
LÄS MER:Dom mot lerumspolitiker i Extinction rebellion
LÄS MER:Sambon hittades avliden – man dömd för grov misshandel
LÄS MER:Tio män ställs inför rätta efter skjutningen på Brobacken i Lerum