Politiker i Lerum skulle lämna över protestlista – Västtrafik dök inte upp

Under skärtorsdagen skulle det äntligen bli av – två protestlistor skulle lämnas över till Västtrafiks ordförande i Göteborg. Men bara ett par minuter innan mötet avstyrde Västtrafiks ordförande, Bijan Zainali (S). ”Du bekräftade aldrig mötet”, skriver han till Viktor Lundblad (M).

ANNONS
|

Det är en uppeldad stämning på väg in till Göteborg. I bilens passagerarsäte sitter Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, medan partikollegan Johan Mårtensson kör.

LT sitter där bak. Elektronisk musik ljuder lågmält i bakgrunden. Viktor Lundblad berättar stolt:

– Vi har lyckats inspirera Kristoffer Tamson, moderat politiker i Stockholm. De har startat upp en namninsamlig för en av sina bussar där, med inspiration från vår namninsamling.

Han visar upp luntan med namnunderskrifter. Totalt har 1 141 personer skrivit under listan i protest mot Västtrafiks planer på att lägga ner busslinjerna Lerumsnabben och Gråbosnabben.

”Det här är katastrof.”

Nu, på skärtorsdagen, ska listan lämnas över till Bijan Zainali (S), ordförande i Västtrafik, på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

ANNONS

– Det känns bra, säger Viktor Lundblad.

En abrupt vändning

På torget ska de också möta Sjövikspolitikern Ida Torp (KD), som har startat en egen namninsamling. Hon har fått drygt 1 800 namnunderskrifter till sin lista.

Hur ser utsikterna ut för att stoppa Västtrafiks planer?

– Jag tror de är goda om jag ska vara riktigt krass. När vi har fört samtal med den nya styrelsen för Västtrafik så är de väldigt tydliga med att detta ännu inte har varit uppe i styrelsen utan att det i dagsläget är ett tjänstemannaförslag, svarar Viktor Lundblad.

Så fortsätter han:

– Och jag hoppas till att detta leder till att de omvärderar det här förslaget.

Väl framme i Göteborg berättar Johan Mårtensson att han tidigare under dagen har talat med invånare i Gråbo. Politikerna i Lerum har fått många påhejningar och ryggdunkningar från kommunbor, berättar han – något som märks inte minst på sociala medier.

Politikerna promenerar mot Gustaf Adolfs torg.

”Vi satte oss och tog en kaffe tillsammans.”

Så plötsligt stannar Viktor Lundblad upp och tittar ner på sin mobiltelefon. Han säger:

– Nu skriver Bijan att han inte är här.

Samtalet stannar av.

Bestämmer träff i Trollhättan

Beskedet når Viktor Lundblad strax innan de är framme vid Gustaf Adolfs torg: Bijan Zainali är i Trollhättan.

LT får se sms-konversationen med Trollhättanpolitikern, som nyligen blivit ordförande för Västtrafik. Det är uppenbart att det har skett ett missförstånd.

”Du bekräftade aldrig mötet”, skriver Bijan Zainali till Viktor Lundblad.

Som i en handvändning förbyts den goda stämningen i oro och förvirring. Kommunstyrelsens ordförande försöker nå Bijan Zainali på telefon. Samtidigt vankar Johan Mårtensson av och an på trottoaren.

– Det här är katastrof, säger Johan Mårtensson.

När parterna till slut får tag i varandra bestämmer de träff i Trollhättan i stället. De två M-politikerna möter upp en ensam Ida Torp på Gustaf Adolfs torg.

– Ja, om det är det som krävs för att visa vår motvilja mot deras planer, så är det det vi får göra, säger Ida Torp.

Viktor Lundblad fyller senare i.

– Det var jävla trist.

Skickar bild senare

På vägen mot Trollhättan stannar bilen i Lerum där LT:s utsände hoppar av. Politikertrion är emellertid inställda på att saken ska bli biff, som utlovat.

– Vi har sagt i våra sociala kanaler att vi ska lämna och då får vi göra det. Det var ju tråkigt att det blev lite omständigt bara, säger Johan Mårtensson.

Några timmar senare ringer Viktor Lundblad till LT.

– Nu är det inlämnat, säger han.

Hur gick det?

– Det gick bra. Vi satte oss och tog en kaffe tillsammans med honom och pratade om varför de här linjerna är viktiga och påtalade att det är viktigt att den fortsatta dialogen mellan kommunen och Västtrafik sker utifrån ett perspektiv att det går att förändra planerna, svarar Viktor Lundblad.

Han tillägger:

– Det var ett positivt möte måste jag säga. Jag har förhoppning om att den nya styrelsen i Västtrafik kommer att fatta ett klokt beslut. Men det är lite tråkigt att han inte ville vara med på bild. Så jag har ju ingen bild till dig tyvärr.

LT söker Bijan Zainali.

LÄS MER:Så blir framtidens kollektivtrafik i Lerum och Floda: Sex tåg i timmen

LÄS MER:Hundratals invånare i Lerum protesterar när Västtrafik vill lägga ner bussar

LÄS MER:Därför vill Västtrafik lägga ner direktbussarna från Lerum till Göteborg

LÄS MER:Chocken: Direktbussarna från Lerum till Göteborg kan läggas ner

ANNONS